~Egola

Kupno zdołowanych spółek ma tę zaletę-wadę, że są zdołowane - zaleta, bo kupujesz tanio, wada, bo ruch w górę napotyka ciągle podaż od tych, którzy marzą o wyjściu, "pozbyciu się gniota". Jeżeli ten nawis zostaje w końcu odebrany kurs przyśpiesza, wręcz niewiarygodnie przyśpiesza i szybko wchodzi, bez podaży na nowe górki (pokazują to te wszystkie formacje W, RGR, Wyckoffy itd.). Wówczas, z perspektywy czasu wszystko wygląda książkowo i ewidentnie - zdrowy trend wzrostowy, choć z korektami, "to było jasne, że pójdziemy wyżej";)

@Drab, IMO Twoje podejście: mogłem wyjść na ostatniej górce/wychodzę na kolejne podbitce to powszechne podejście ulicy, ale i grubych (wg mnie zmęczone TFI/OFE ustawiły się żeby wyrzucić wszystko kiedy jeszcze trwa skup, w tym sensie skup dał tylko tyle, że słabsze grubasy odpadły, ale kurs aż tak bardzo się nie ruszył).

Wchodząc w tę spółkę miałem świadomość zalet i wad zdołowania - kupuje tanio, ale spółką długo będzie męczyć, bo musi być odleszczona. To się dzieje od kwietnia 2025 i zwróćcie uwagę, że kolejne grupy leszczy wychodziły przy kolejnych pułapach z różnych, "dobrych powodów":
-czerwiec 2025 - 20 zł, bo sprzedaż PoundLand w cenie
-lipiec 2025 - 22 zł, bo skup w cenie
-październik 2025 - 29 zł - bo zaraz 30 zł
-28 stycznia 2026 - 30 zł, bo ABB
-dziś (wg Ciebie @Drab) - bo to tylko podbitka żeby SM ubrały ulicę

Dobra, a teraz popatrzmy z lotu ptaka (załóżmy, że nie mamy akcji Pepco), i zadajmy sobie najważniejsze pytanie:

Dlaczego spółka przez rok zrobiła 100%?
-przez sprzedaż PL, skup, przez jakieś formacje AT, opory, wzory, Fibo itp., a może dlatego, że JEJ WYNIKI ROSNĄ i ZASKAKUJA POZYTYWNIE CO KWARTAŁ?

Wg mnie nie ma sensu szukać drugiego, czy trzeciego dna, kiedy biznes idzie dobrze, ZASKAKUJACO dobrze.

Inne kwestie:
a) skup - wg mnie polskie grubasy (TFI Allianz, NN itp.) są już out. Co ciekawe TFI PZU po cichu kupiło 2 mln akcji przez pół roku. Jeśli będą kolejne rundy, ci co sprzedali są na spalonym...
b) Dealz - sprawa niskiej wagi. Jeśli sprzedaż będzie się przeciągać, kurs nawet nie drgnie bo Dealz nie jest duży, a przede wszystkim nie jest problemem pod kątem dofinansowywania
c) Ibex, ABB i gen ich strategia - na pewno nie wchodzi w grę seria ABB, bo oni nie pozwolą sobie na zejście poniżej 50%, bo wtedy ich udział jako niedominujący znacznie straci na wartości. Nie wiem dlaczego sprzedali 49 mln akcji 28.01.2026, mieli powody, fakty są takie, że są do tyłu 225 mln zł (na każdej sprzedanej akcji z dywidendą po 4,6 zł)

Można zapytać tych co sprzedawali po 17, 20, 22, 29 zł czy są zadowoleni, a przede wszystkim dlaczego nie wracają (pod własnymi nickami) i nie oświecają już wszystkich jak to zaraz Pepco spadnie po ich sprzedaży?

Po co sprzedawać akcje spółki, której biznes rośnie? Bo jakieś poziomy AT, bo sell i may itp.? Może dlatego, że biznes przestaje rosnąć? Tylko czy przestaje???

Dodaj odpowiedź

Temat postu jest wymagany. Temat postu może zawierać min. 2 znaki. Temat postu może zawierać max. 72 znaki.
Treść postu jest wymagana. Treść postu może zawierać min. 2 znaki.
Pole Autor jest wymagane. Pole Autor musi zawierać min. 2 znaki. Pole Autor musi zawierać max. 30 znaków. Pole Autor może zawierać tylko litery, cyfry oraz znaki _ i -.

Treści na Forum Bankier.pl publikowane są przez użytkowników portalu i nie są autoryzowane przez Redakcję przed publikacją... Bankier.pl nie ponosi odpowiedzialności za informacje publikowane na Forum, szczególnie fałszywe lub nierzetelne, które mogą wprowadzać w błąd w zakresie decyzji inwestycyjnych w myśl art. 39 ustawy z dnia 29 lipca 2005 r. o obrocie instrumentami finansowymi. Przypominamy, że Forum stanowi platformę wymiany opinii. Każda informacja wpływająca na decyzje inwestycyjne pozyskana przez Forum, powinna być w interesie inwestora, zweryfikowana w innym źródle.