Treści na Forum Bankier.pl publikowane są przez użytkowników portalu i nie są autoryzowane przez Redakcję przed publikacją... Bankier.pl nie ponosi odpowiedzialności za informacje publikowane na Forum, szczególnie fałszywe lub nierzetelne, które mogą wprowadzać w błąd w zakresie decyzji inwestycyjnych w myśl art. 39 ustawy z dnia 29 lipca 2005 r. o obrocie instrumentami finansowymi. Przypominamy, że Forum stanowi platformę wymiany opinii. Każda informacja wpływająca na decyzje inwestycyjne pozyskana przez Forum, powinna być w interesie inwestora, zweryfikowana w innym źródle.
Był kiedyś taki klub... nazywał się Klub200... może od początku... 5 lat temu XTB kosztowało poniżej 5 zł. Obroty były niskie, nastroje przeciętne, mało kto wierzył w potencjał tej spółki, poza garstką bardziej cierpliwych inwestorów. Dziś jesteśmy świadkami korekty. I dobrze, bardzo dobrze. Jest ona niezbędna, by kurs miał szansę wybić się najmocniej jak to możliwe w kontekście wejścia XTB w sektor krypto. To może być jeden z kluczowych motorów wzrostu w nadchodzących kwartałach i temat na lata. Jedyna taka spółka na GPW tego formatu, kto wie, być może przyszły konkurent Binance. Jak długo potrwa ta korekta? Nie wiadomo. Ale ja poczekam, biorąc pod uwagę wyniki finansowe, skalę działania i ekspansję globalną. Dlaczego tu zainwestowałem? Nie tylko ze względu na powyższe argumenty. Również dlatego, że XTB to firma, która od lat pokazuje jakość, solidność i systematyczne budowanie wartości. To mnie przekonało, by nie realizować zysków zbyt wcześnie, wręcz przeciwnie kilkukrotnie zwiększyłem pakiet. Zostaję na pokładzie i kontynuuję swoją strategię. Dodatkowo chcę wspomnieć o spółce, która jest jeszcze poza radarem rynku. Mowa o Duality S.A. z kapitalizacją ok. 5 mln zł i 4 mln akcji. Firma pracuje obecnie nad drugą częścią swojego bestsellera Barn Finders, który sprzedał się w setkach tysięcy egzemplarzy. Co więcej do produkcji trzech nowych symulatorów klasy premium dołączył inwestor branżowy Phenomen Games. Dlaczego to tak istotne? Ponieważ Phenomen Games wcześniej zainwestował m.in. w Gas Station Simulator (1,5 mln sprzedanych kopii) i Car Dealer Simulator (250 tys. sztuk w 4 miesiące). Przykładowo koszt produkcji i marketingu Car Dealer Simulator zwrócił się w 16 dni w 268%. Wszystko przy cenie detalicznej 80 zł za kopię. Duality produkuje 3 takie symulatory, każdy przy budżecie jak Car Dealer Simulator. To znaczy, że mamy do czynienia z kolejnymi tytułami premium, przy bardzo korzystnych warunkach inwestycyjnych i niskiej kapitalizacji. Nietrudno sobie wyobrazić, co może się wydarzyć z kursem spółki w przypadku choćby jednego sukcesu na miarę wspomnianego wcześniej CDS – 500 tys. kopii w rok przy 80 zł to ogromny potencjał, a do tego dochodzą płatne dodatki DLC i rozwój uniwersum, kolejne tytuły. Model monetyzacji jest sprawdzony, gdy tytuł osiąga sukces, pojawiają się płatne dodatki DLC, które potrafią się zwracać w tydzień, a następnie kolejne, bliźniacze gry na przykład Car Dealer Simulator, Car Rental Simulator, Car Cleaner Simulator itd. Do każdego mogą powstawać nowe dodatki DLC. Według mnie warto obserwować Duality. Pozdrawiam cały KLUB200, wierzę że niebawem Klub500