Treści na Forum Bankier.pl publikowane są przez użytkowników portalu i nie są autoryzowane przez Redakcję przed publikacją... Bankier.pl nie ponosi odpowiedzialności za informacje publikowane na Forum, szczególnie fałszywe lub nierzetelne, które mogą wprowadzać w błąd w zakresie decyzji inwestycyjnych w myśl art. 39 ustawy z dnia 29 lipca 2005 r. o obrocie instrumentami finansowymi. Przypominamy, że Forum stanowi platformę wymiany opinii. Każda informacja wpływająca na decyzje inwestycyjne pozyskana przez Forum, powinna być w interesie inwestora, zweryfikowana w innym źródle.
1. Czy Spółka wrzuci od razu kolejną kasę do skupu?
-hmm, zarząd przy podobnej cenie przed skupem twierdził, że spółka jest niedowartościowana
-kasa na 1szy skup właśnie się skończyła (tuż po połowie czasu przeznaczonego na skup...), SBM był samodzielny i mógł wszystko wydać nawet na 1szej sesji skupu, ale jakoś tak dziwnie skupował miarowo po ok 400k akcji dziennie - równo, ale wydał wszystko w połowę czasu
2. Czy ten co sypał już się wysypał?
-ewidentnie jakiś grubas wyrzucał pod skup
-nieco mnie zaskakuje, że na koniec tego sypania nie było takiego szybkiego zrzutu jakiejś resztówki kilkuset tysięcy akcji w godzinę - jak to czasem oni zrzucają po całych dniach spokojnego sypania (może to jeszcze przed nami)
3. Czy ktoś duży to zbierał? -SBM robił jakieś 1/4-1/3 wolumenu, więc pytanie czy za resztą stoi inny duży
4. Jak zachowają się szorty? -w KNFie nadal jest te prawie 10 mln akcji Qube i Marshalla, nieco więcej pokazuje Ortex, ale dla mnie dane z Ortexa są tak sobie rzetelne
-ewidentnie po skupie powinny siąść obroty, co obiektywnie będzie problemem dla ew. odkupu przez szorty
5. Kontekst SBM? -daleki jestem od teorii spiskowych, ale jest parę rzeczy ciekawych: a) przed skupem (a zapewne wiedzieli o nim wcześniej) TFI Santander sprzedał 260k, zostało mu jeszcze 1435k
b) Santander dał jedną z najniższych reko dla Pepco (19,8 zł)