Treści na Forum Bankier.pl publikowane są przez użytkowników portalu i nie są autoryzowane przez Redakcję przed publikacją... Bankier.pl nie ponosi odpowiedzialności za informacje publikowane na Forum, szczególnie fałszywe lub nierzetelne, które mogą wprowadzać w błąd w zakresie decyzji inwestycyjnych w myśl art. 39 ustawy z dnia 29 lipca 2005 r. o obrocie instrumentami finansowymi. Przypominamy, że Forum stanowi platformę wymiany opinii. Każda informacja wpływająca na decyzje inwestycyjne pozyskana przez Forum, powinna być w interesie inwestora, zweryfikowana w innym źródle.
Cześć Bambi@@ - podzielam twój osąd. Niestety taka nasza ludzka natura, że prawie zawsze oczekujemy czegoś więcej, niż mogłoby się wydawać. I tu włączają się ambiwalentne uczucia --> racjonalne myślenie przeciwko życzeniowym oczekiwaniom.Niezaprzeczalny jest rozwój bazy klienckiej XTB, który kosztuje - marketing, zwiększone zatrudnienie IT i obsługi, a jednocześnie chciałoby się trochę więcej dla nas akcjonariuszy. Rzeczywiście trudno to pogodzić z jednoczesnym znaczącym zwiększeniem zysku.
Ale spokojnie - wielokrotnie zarząd udowadniał, ze dowozi zapowiedzi i to nie jest wyścig na 100/400m tylko maraton. W długim okresie zobaczymy owoce tej pracy, a na razie wystarczająco rekompensując mi także 5 letnie dywidendy (ostatnia ~30% roczna stopa zwrotu do uśrednionej wartości zakupu akcji sprzed 5 lat - już tylko to mi wszystko rekompensuje) i wzrost kursu.
Popatrzcie w ostatnim raporcie na liczby klientów w tabelach 2- 3 lata temu. Aż nie mogę się nadziwić, jaka to była mała liczba. Pamiętam jak 3-4 lata temu mędrkowałem, co może być przy liczbie klientów1,5-2 mln -> wtedy to była jakaś astronomiczna dla mnie liczba - a tu okazuje się że rzeczywiście mogą to osiągnąć już w tym roku. Niesamowite! Poza tym ciągle rozwijająca się oferta produktowa i nowe rynki ....
Jak można to zmonetyzować ? jeśli np. wprowadziliby śmieszną opłatę za konto np. 10 pln/ kwartał - to już mamy dodatkowe 80 mln rocznie - prawie za nic. A to tylko początek pomysłów - bo z pewnością zarządowi ich nie brakuje!
Pozdrawiam wytrwałych.