Treści na Forum Bankier.pl publikowane są przez użytkowników portalu i nie są autoryzowane przez Redakcję przed publikacją... Bankier.pl nie ponosi odpowiedzialności za informacje publikowane na Forum, szczególnie fałszywe lub nierzetelne, które mogą wprowadzać w błąd w zakresie decyzji inwestycyjnych w myśl art. 39 ustawy z dnia 29 lipca 2005 r. o obrocie instrumentami finansowymi. Przypominamy, że Forum stanowi platformę wymiany opinii. Każda informacja wpływająca na decyzje inwestycyjne pozyskana przez Forum, powinna być w interesie inwestora, zweryfikowana w innym źródle.
Dnia 2025-01-31 o godz. 18:14 bambi22 napisał(a):
> Witajcie moi mili.
> Pewnie tak jak mi i Was zaskoczyły dzisiejsze ruchy.
> Przewidywałem według wykresu że następny przystanek to 88 i dalej podrzymuję to stanowisko tylko, że wygląda jakby najpierw chcieli przetestować 62,50 ale zobaczymy czy to się uda. nie wiem.
>
> Parę miesięcy temu pisałem:
> "Jednak ja tutaj jestem z perspektywą co najmniej 5 lat jak XTB będzie światowym brokerem.
> Pamiętajcie że XTB wchodzi na rynki kilku krotnie większe niż jest dotychczas.
> Daję 5 lat aby pojawił się zdecydowany przyrost klientów na tych rynkach co z automatu z uwagi na liczbę ich mieszkańców będzie konkretnie zwiększać pulę klientów.
>
> Pewnie nie przełoży to się jednoznacznie na wzrost dywidendy i zysków.
> Co pewne to na pewno zyskają bardzo dużo na wycenie z uwagi na przepoczwarzanie się w fintech.
> Co mnie cieszy to to, że muszą być na giełdzie z uwagi na wiarygodność.
> W innym przypadku przy tych zyskach i perspektywach każdy ale to każdy inwestor zdjął by spółkę z giełdy czy to sam czy przy użyciu funduszu.
>
> Siedzę i się cieszę. Chciałbym zobaczyć kiedyś 10zł dywidendy na akcję. To by było pięknie!"
>
> To co wyżej wkleiłem z posta sprzed kilku miesięcy mówi dobitnie, to co jest oczywiste, że wzrost klientów nie przełoży się bezpośrednio na wzrost zysków to jest oczywiste i pewne. Nie ma tu nic dziwnego to było wiadomo od dawna.
>
> Sam przychód wzrósł fajnie ale koszty bardzo agresywnej reklamy przyczyniły się do spadków zysku netto.
> Czy ktoś w to wątpił? nikt.
> Zakładałem zysk dla 4 kwartału w kwocie 180-200mln więc jestem usatysfakcjonowany.
>
> UWAGA dla niecierpliwych tak wzrost zysku nie będzie tak drastyczny jak do tej pory.
> Tak zysk nie podwoi się mimo że zrobi to liczba klientów.
> Liczę na podwojenie zysku przy wzroście klientów na poziomie 5x.
> Czeka nas bardzo dużo wydatków.
>
> Co robię? Dziś obróciłem częścią pakietu i zarobiłem parę złotych odkupując na zamknięciu.
> Co dalej?
>
> Czekam i pobieram dywidendę zakładam między ~3,5 a ~5,3zł (50/75%)
> > Przy większych spadkach dokupuję redukując inne pozycje tak jak dziś gdzie dodatkowo trochę zwiększyłem zaangażowanie.
> dlaczego????
>
> BO:
> Indonezja
> Brazylia
> Włochy i Francja
> Wszędzie widać reklamy (nowe usługi) coś czego nie ma w Revolcie IKE i tego typu programy
> Krypto spot jaki niedługo wprowadzą
> będziemy szli w kierunku zmniejszania zysku w stosunku do wartości firmy tj. przykładowo wartość firmy 15mld zysk 1mld (dlaczego?, bo będziemy większym graczem fintechem a nie brokerem cfd plus baza klientów)
> Po wzroście z 30zł na 70zł trzeba się liczyć z tym że przez jakiś czas będziemy szli bokiem dobra informacja jest taka że idziemy tak już od maja '24) więc możemy liczyć na konkretne ruchy
> 2025/26 jako prawdopodobny koniec hossy w USA przyniesie nam dużą zmienność a nie jest prawdą że XTB zarabia głównie na stratach (tak zarabia ale nie głównie tylko bardzo mało) a zarabia na obrotach tj im więcej pozycji tym lepiej. Będzie zmienność będą pozycje.
> prawie 500 osób w dziale rozwoju. to robi wrażenie. w tym roku urosło coś ok 70osób więc mają nad czym pracować. Apka cacy coraz lepsza gonimy revolut! tak trzymać! To ma być apka pierwszego wyboru do inwestycji. Chcesz kupić ropę proszę bardzo! chcesz krypto tak też mamy. chcesz dźwignię ok nie ma sprawy.
>
> Revolut ruski wyceniany jest na ponad 200mld zł przychody ok 9mld i zysk ok 2mld. mając 45mln klientów (dane za 2023)
> > XTB polski - wyceniony na 7,7mld przychody 1,8mld zysk 1mld (ebit) mając 1,3mln klientów
>
> Co to oznacza? Że mając 3% klientów Revoluta jesteśmy warci 3,8% revoluta i mamy zysk 50% Revoluta i przychód 20% Revoluta.
> > Niech no tylko urośnijmy trochę urośnijmy na 5 mln klientów i myślę że podwoimy wynik nie mówię o kursie akcji bo C/Z Revoluta to 100x a XTB 7,7!!!!! aby przy tych wskaźnikach porównywać się do Revoluta w sensie proporcjonalności wartości to powinniśmy być warci 13x więcej czyli ~850zł za akcję. Rozumiecie już dlaczego tak bardzo ważny jest klient. Bo klient nam to umożliwi a nie boimy się klientów bo Prezes mówił że każda działalność jest dochodowa. Wiadomo są koszty klienta. Ale spokojnie.
>
> W tym roku pozyskaliśmy 500mln klientów a za rok miejmy nadzieję 1mln! i tak trzymać Zarząd! tak trzymać!
brawoooo