Treści na Forum Bankier.pl publikowane są przez użytkowników portalu i nie są autoryzowane przez Redakcję przed publikacją... Bankier.pl nie ponosi odpowiedzialności za informacje publikowane na Forum, szczególnie fałszywe lub nierzetelne, które mogą wprowadzać w błąd w zakresie decyzji inwestycyjnych w myśl art. 39 ustawy z dnia 29 lipca 2005 r. o obrocie instrumentami finansowymi. Przypominamy, że Forum stanowi platformę wymiany opinii. Każda informacja wpływająca na decyzje inwestycyjne pozyskana przez Forum, powinna być w interesie inwestora, zweryfikowana w innym źródle.
ludzie piszą że jak tracą klienci to XTB zyskuje a dobrze wiadomo i nie jest to tajemnica tylko ogólnie dostępna wiedze że z MM mają mniej niż 25% zysku (dane z głowy ale można sprawdzić dokładnie w danych finansowych)
co oznacza, że nie jest tak jak piszą że zarabiają praktycznie większość na innych usługach i opłatach.
Do tego spółka płaci podatki jak np CIT od kwoty 750mln to duża kasa. ( z tego budują drogi, są szpitale, policja, straż pożarna, straż graniczna, wojsko)
Nie wspomnę ile generują dobrze płatnych stanowisk pracy.
Do tego robią ekspansję zagraniczną czyli ściągają kasę z rynków zagranicznych tutaj do Polski do mojej i Twojej kieszeni w postaci dywidendy z tych 3,25zł to pewnie 1zł pochodzi z Hiszpanii 25 groszy z Czech 10groszy z Arabii nie cieszy to WAS?
Nie rozumiem dlaczego ktoś może mieć konto u innego brokera jeżeli oferty są bardzo zbliżone oraz funkcjonalności (wg mnie XTB ma lepsze funkcjonalności i lepszą ofertę od konkurencji ale to moja opinia można się nie zgadzać)
Generalnie jako Polak powinieneś wspierać takie firmy dlaczego? dlatego, że tych 200 programistów i innych pracowników zarabia pewnie po 15-25k miesięcznie brutto co generalnie bardzo dobrze wpływa na okolice gdzie mieszkają i wydają pieniądze na szkoły na knajpy na kina na siłownie. Pomyśl ile ludzi utrzymują. A osoby z zarządu i dyrekcja co zarabiają gruby hajs to są super konsumenci kupują mieszkania, domy, samochody. Chodzą do kosmetyczki do masażysty itp.
Pomyśl o tym jak będziesz zakładać konto w innej firmie. Przecież inne firmy to nie są instytucje charytatywne i też zarabiają kasę.!
Do tego mając większe koszty! i budując dobrobyt w innym kraju. Co mi po 5 osobowym biurze obsługi petenta w Polsce? jaki to pieniądze w porównaniu do biura na ponad kilkaset osób i mega podatków, CIT PIT ZUS !!!!
Ja spółkę trzymam bo płaci dywidendę nie potrzebuję dużo. niech płaci choć 5% rocznie i jestem usytasfakcjonowany.
Jak Buffet zbudował swój majątek???
po kilkunastu latach ma rocznie więcej dywidendy z akcji coca coli niż w nią zainwestował a nie kupował jej jakoś tanio.
Dla mnie XTB to taka Coca cola buffeta.
W najnowszym liście napisał że liczy że dalej coca cola będzie dawać coraz większe dywidedny.
Dla mnie XTB to też ochrona przed inflacją dlaczego??
To proste. Załóżmy że operuję teraz kwotą (przykładowo) 100tyśięcy i mam akcję spółki za 100k.
Płacą mi dywidendę 10% aktualnie od wartości akcji nominalnie załóżmy że jest to 10k zł. a zarabiają 700mln
Zatem w przypadku inflacji czy hiperinflacji chleb z aktualnych 10zł będzie kosztował np 100zł
Oni dalej będą zarabiać już nie 700mln tylko 7mld
to moja dywidenda będzie nie 10k tylko 100k. to jak myślicie akcje będą warte dalej 100k? a może jednak 1mln?
Rozumiecie? I to na spokojnie nie zakładając rozwoju firmy tylko sam efekt inflacyjny.
Ja jednak widzę że firma się rozwija a to zmienia grę.
Bo po co sprzedawać firmę która się intensywnie rozwija i płaci dyidendę?
Lepszego układu nie ma to ewenement. Spółka szybko się rozwijająca i płacąca dywidendę
jako długoterminowy inwestor podoba mi się nawet bardziej od dywidendy ten skup akcji. Zyskamy w długim terminie większą dywidendę i większą wartość akcji. :)
pozdrawiam
i mniej Hejtu rodacy. to niepotrzebne.
Chciałem przez chwilę zrozumieć tych co tak źle na spółkę piszą i myślałem czy bym pisał złe posty na spółkę jakbym chciał kupić.
Odpowiedź brzmi nie. Bo nie mam takiego charakteru. jednak rozumiem że robią to bo są do tego zatrudnieni.
Mam akcję więc moja ocena jest pewnie trochę przez to zaburzona. Oczywiście piszcie o zagrożeniach czyhających przed spółką.
Zapraszam do dyskusji.
Jak dla mnie na tą chwilę nie widzę zagrożeń.