deuset

Nie odczułem by ilość troli się zwiększyła, jest jeden arcytroll jak widać. Raczej mamy do czynienia z podmianą, część po raportach po prostu sobie darowała, a pojawili się nowi. Informacje o przyłączeniu magazynu już była, to może odległa data, ale nie zmienia jak należy liczyć zysk. Z raportów wynika, że koszty operacyjne stanowią ok. 13% przyszłych przychodów, a zysk netto może sięgać 40–65%. To oznacza, że można mówić o zwrocie rzędu 3 do 5,5 razy włożonych środków. Wiemy o 25 mln kosztów na farmy (z raportów), ale nie znamy etapów poszczególnych projektów i ilu projektów te koszty dotyczą. Padły natomiast informacje od 2 dużych projektach 72MW oraz 120MW, co by potwierdzało całościową kalkulację kosztów do zysków. Już wyliczałem, że mamy około 35 mln zysku na 100 MW (nie wiem czy to przypadek, że tyle też jest akcji...) czyli z tych farm można liczyć 150 mln przychodu czyli coś ponad 20 mln kosztów (jak dodamy 2 mln z działalność operacyjną i inne to uzyskamy te 25, zresztą wszystko powinno być szacunkowe od do...). Sam magazyn 200/200 to jakieś 150 - 300 mln zysku, a to jest tylko 1 z 7 planowanych, transformata, rozwój OZE będzie wspierane przez prawie 3 dekady i popyt na rtb będzie czyli i przyłączenia / sprzedaż. Tak czy inaczej pewnie i tak czeka nas jeszcze rok czekania, aż Tomasze uwierzą. Ja to widzę tak, sprzedaż Manowa jeszcze nie przekona, kurs raczej w okolice 1,6, kolejne przyłączenia jak najbardziej na plus, stopniowe wzrosty, ale dopiero sprzedaż tych wspomnianych farm we wrześniu zrobi rewolucję na kursie. Ewentualnie mylę się, co do współczynnika wiary, który może się pojawić wcześniej w zależności od skali i tempa realizacji magazynów.

Dodaj odpowiedź

Temat postu jest wymagany. Temat postu może zawierać min. 2 znaki. Temat postu może zawierać max. 72 znaki.
Treść postu jest wymagana. Treść postu może zawierać min. 2 znaki.
Pole Autor jest wymagane. Pole Autor musi zawierać min. 2 znaki. Pole Autor musi zawierać max. 30 znaków. Pole Autor może zawierać tylko litery, cyfry oraz znaki _ i -.

Treści na Forum Bankier.pl publikowane są przez użytkowników portalu i nie są autoryzowane przez Redakcję przed publikacją... Bankier.pl nie ponosi odpowiedzialności za informacje publikowane na Forum, szczególnie fałszywe lub nierzetelne, które mogą wprowadzać w błąd w zakresie decyzji inwestycyjnych w myśl art. 39 ustawy z dnia 29 lipca 2005 r. o obrocie instrumentami finansowymi. Przypominamy, że Forum stanowi platformę wymiany opinii. Każda informacja wpływająca na decyzje inwestycyjne pozyskana przez Forum, powinna być w interesie inwestora, zweryfikowana w innym źródle.