Treści na Forum Bankier.pl publikowane są przez użytkowników portalu i nie są autoryzowane przez Redakcję przed publikacją... Bankier.pl nie ponosi odpowiedzialności za informacje publikowane na Forum, szczególnie fałszywe lub nierzetelne, które mogą wprowadzać w błąd w zakresie decyzji inwestycyjnych w myśl art. 39 ustawy z dnia 29 lipca 2005 r. o obrocie instrumentami finansowymi. Przypominamy, że Forum stanowi platformę wymiany opinii. Każda informacja wpływająca na decyzje inwestycyjne pozyskana przez Forum, powinna być w interesie inwestora, zweryfikowana w innym źródle.
Dzięki za rzeczową opinie co do BLI..
Powtarzam - mam otwartą pozycję na tej spółce.
Poniży zbiór informacji nie stanowi przesłanki na podstawie których powinno się podejmować decyzję inwestycyjną. Jest to jedynie MOJA wstępna analiza spółki.
Fundamentalnie stan na 6 maja 2011:
C/WK: 0,66 !!
C/Z: 5,80
Spółka w pierwszej 10 najbardziej niedowartościowanych na GPW z tych które są mają dodatni wynik finansowy z dobrymi prognozami na ten rok.
Jednym z głównych akcjonariuszy poza właścicielami spółki jest Pioneer Pekao Investment Management SA.
BLI inwestuje głównie w nieruchomości (Mińska Development), czy intratna umowa dotycząca sprzedaży VIS w Warszawie - która ma szansę zostać zrealizowana w drugiej połowie roku znacząco wpływając na tegoroczny wynik finansowy funduszu oraz na C/Z.
Możliwy buyback akcji w drugiej połowie roku.
Sztandarowym projektem jest Krakowski Scanmed, który w tym roku prawdopodobnie będzie jeszcze głownie kosztogennym przedsięwzięciem ale w latach następnych ma być perełką. Spłatę kredytów związanych ze Scanmedem pokazuje że przepływy środków wydawane są z głową. (Moje zdanie)
Fundusz zaczyna także działać na arenie Venture Capital inwestując w małe innowacyjne spółki przy współpracy z KFK. Tutaj mamy do czynienia jednak z inwestycjami które dadzą zarobić w horyzoncie 5 lat.
Tematy takie jak: Browar czy budowanie marki Rage Age oraz wydawnictwo zostawiam koneserom spółki do oceny ;)
Ciekawostka:
Pan Zientara ostatnio oficjalnie przynajmniej dokupił akcje spółki (za 300tyś jeżeli pamięć mnie nie myli) co miało być sygnałem dla rynku, że plotki o konflikcie między nim a Panem Wandzlem są przesadzone i że to nie on generuje podaż na akcjach spółki.
Technicznie:
Nie ryzykowałbym brania argumentów technicznych jako bardzo istotnych przy tej spółce z powodu braku potwierdzenia znaczącym wolumenem... ale ostatnio w trendzie bocznym rozpoczętym w Q1 2009 widzieliśmy odbicie od wsparcia uklepanego w lipcu 2009 na poziomie 2.23/2.24PLN. Moim zdaniem - możliwa kontynuacja odbicia w krótkim terminie. (1 miesiąc)