~pi

Dla przypomnienia tym co niewiele wiedzą o JDB (Jurajski Dom Brokerski SA)
Jest to spółka ubezpieczeniowa o silnych stabilnych fundamentach z rosnącym portfelem klientów. Niedwno powstał nowy oddział w Opolu po akwizycji Darisza Ratajczaka - tamtejszego Brokera, a na dniach akwizycja brokera w Kielcach.
Ja jestem z Kielc i dlatego o tym mówię, bo siedzię w branży ubezpieczeniowej ponad 10 lat.

Co mamy teraz w JDB?
Oto krótka analiza:

1. Akcjonariat:
1) Sebastian Bogus 32410000 akcji, co stanowi 68.96% kapitału oraz 54810000 głosów i 78.98% głosów (akcje w części uprzywilejowane i na razie nie do sprzedaży),
2) Paweł Reng 500000 akcji 1.06% kapitału oraz 900000 głosów 1.30% głosów,
3) Free Float 14 090 000, co stanowi 29,98% kapitału oraz 19,72% głosów.
Z tych 14,09mln tylko ok 13,5mln może być w obrocie, a nadto wśród nich jest mój całkiem spory pakiet. Nie mówię ile, bo nie chcę sugerować poziomu zaangażowania w Spółkę. Niech więc ten aksjomat na razie zostanie na boku.
Również w tym wolumenie sporą część akcji ma Dariusz Ratajczak z Opola - ten, którego firmę przejęło JDB.

Wnioski:
Znaczna część tych 13,5mln została zakumulowana w rękach kilku inwestorów. I to odnich zależy teraz kurs Spółki.

2. Finanse i fundamenty - jak na taką spółkę bdb - odsyłam do raportu za 4Q 2010.

3. Wycena spółki - wskaźnikowo c/wk powinna być zbieżna z wyceną spółki ubezpieczeniowej WDB BU pod warunkiem że FF będzie na poziomie ok 10%.

Czy zatem moja wcześniej publikowana prognoza 28gr za akcję JDB ma rację bytu i kiedy może być zrealizowana?
Gdyby Free Float był już na poziomie 10%, to akcje powinny kosztować ok 38gr.
Natomiast przypuszczam, że typowy FF jest aktualnie na poziomie 18-20% i stąd moja wycena na poziomie tylko 28gr.
Realizacja tej wyceny, to kwestia zbudowania odpowiedniego popytu i obrotu na papierach Spółki, co pokażą najbliższe 3-4 sesje.

Czy tak się stanie, zobaczymy niebawem.
Ewentualne info o stanie posiadania u nowych akcjonariuszy przyspieszy cały ten proces.
A info tuż tuż.
Po ostatnio dokonanym wywiadzie FF jest na poziomie 16%

Pozdrawiam tych co zainwestowali bądź zainwestują w ten papier, bo mogą mieć przysłowiową FORTUNĘ

Dodaj odpowiedź

Temat postu jest wymagany. Temat postu może zawierać min. 2 znaki. Temat postu może zawierać max. 72 znaki.
Treść postu jest wymagana. Treść postu może zawierać min. 2 znaki.
Pole Autor jest wymagane. Pole Autor musi zawierać min. 2 znaki. Pole Autor musi zawierać max. 30 znaków. Pole Autor może zawierać tylko litery, cyfry oraz znaki _ i -.

Treści na Forum Bankier.pl publikowane są przez użytkowników portalu i nie są autoryzowane przez Redakcję przed publikacją... Bankier.pl nie ponosi odpowiedzialności za informacje publikowane na Forum, szczególnie fałszywe lub nierzetelne, które mogą wprowadzać w błąd w zakresie decyzji inwestycyjnych w myśl art. 39 ustawy z dnia 29 lipca 2005 r. o obrocie instrumentami finansowymi. Przypominamy, że Forum stanowi platformę wymiany opinii. Każda informacja wpływająca na decyzje inwestycyjne pozyskana przez Forum, powinna być w interesie inwestora, zweryfikowana w innym źródle.