dodka-elektrodka

Witam,
proszę o informację, co stanie się z moimi akcjami po ogłoszeniu upadłości spółki? - jeśli dobrze rozumiem, to powinienem otrzymać wartość równą (wartości księgowej na jedną akcję w dniu ostatnich notowań na giełdzie) x (liczba posiadanych akcji). Załóżmy, że WK na akcję wynosi 2zł. Po ogłoszeniu upadłości - w ostatni dzień notowań danej spółki handel akcjami odbywa się na poziomie 0,1 - 0,4zł. Jest to przykład mniej więcej na podstawie upadłości/bankructwa spółki Toora. Wówczas, przy założeniu, że w dzień upadłości nabędę akcje firmy, wówczas na dzień dobry mam minimum 400% zysku.
Proszę o informację, czy dobrze myślę, jeśli tak, to po jakim czasie od momentu ogłoszenia upadlości / ostatnich notowań na giełdzie, środki za akcje zostaną mi zwrócone na konto?
Czy nie ma od tego wyjątku - czy spółka może się jakoś uchylić od wypłaty tych środków?
Czy różni się czymś bankructwo od upadłości spółki?

Rozpatrując ten przypadek zastanawiam się nad zakupem akcji spółki Jago.

Proszę o możliwie szybką odpowiedź.
Pozdrawiam.

Dodaj odpowiedź

Temat postu jest wymagany. Temat postu może zawierać min. 2 znaki. Temat postu może zawierać max. 72 znaki.
Treść postu jest wymagana. Treść postu może zawierać min. 2 znaki.
Pole Autor jest wymagane. Pole Autor musi zawierać min. 2 znaki. Pole Autor musi zawierać max. 30 znaków. Pole Autor może zawierać tylko litery, cyfry oraz znaki _ i -.

Treści na Forum Bankier.pl publikowane są przez użytkowników portalu i nie są autoryzowane przez Redakcję przed publikacją... Bankier.pl nie ponosi odpowiedzialności za informacje publikowane na Forum, szczególnie fałszywe lub nierzetelne, które mogą wprowadzać w błąd w zakresie decyzji inwestycyjnych w myśl art. 39 ustawy z dnia 29 lipca 2005 r. o obrocie instrumentami finansowymi. Przypominamy, że Forum stanowi platformę wymiany opinii. Każda informacja wpływająca na decyzje inwestycyjne pozyskana przez Forum, powinna być w interesie inwestora, zweryfikowana w innym źródle.