Treści na Forum Bankier.pl publikowane są przez użytkowników portalu i nie są autoryzowane przez Redakcję przed publikacją... Bankier.pl nie ponosi odpowiedzialności za informacje publikowane na Forum, szczególnie fałszywe lub nierzetelne, które mogą wprowadzać w błąd w zakresie decyzji inwestycyjnych w myśl art. 39 ustawy z dnia 29 lipca 2005 r. o obrocie instrumentami finansowymi. Przypominamy, że Forum stanowi platformę wymiany opinii. Każda informacja wpływająca na decyzje inwestycyjne pozyskana przez Forum, powinna być w interesie inwestora, zweryfikowana w innym źródle.
Zdaniem Nowakowskiego na wyniki finansowe w II połowie 2010 roku wpływ będzie miał wzrost cen mąki, stanowiącej około 60 proc. kosztów wytworzenia."W okresie od maja do sierpnia bieżącego roku cena mąki makaronowej wzrosła o ponad 60 proc. i jest to najwyższy jednorazowy wzrost na przestrzeni kilku ostatnich lat. Wpływ wahań cen surowca na wyniki finansowe spółki będzie miał charakter przejściowy i ograniczać się będzie jedynie do okresu kilku miesięcy, tj. od wzrostu cen surowca do czasu podniesienia cen produktów, zgodnie z obowiązującymi zapisami umownymi z odbiorcami (...) Negatywny efekt wzrostu cen mąki będzie miał największy wpływ na wyniki III kwartału 2010 roku" - powiedział prezes Makaronów Polskich."Musimy przestawić się na marżę wyższego kosztu wytworzenia, co zrealizujemy do października bieżącego roku" - dodał.Według prezesa koszty wytworzenia paczki makaronu wzrosną o ok. 20-25 groszy."Wzrost cen pszenicy, którego pochodną jest wzrost cen surowca, spowoduje wzrost kosztu wytworzenia paczki makaronu o ok. 20-25 groszy" - powiedział.Prezes poinformował, że po uporządkowaniu struktury i wdrożeniu nowego systemu informatycznego Grupa będzie przygotowana do kolejnych projektów w zakresie konsolidacji rynku."Oczekiwania cenowe w ostatnich miesiącach były zbyt wysokie (...) Jest to kwestia wybrania odpowiedniego momentu, ale on jeszcze nie nastąpił" - powiedział.(PAP)