Treści na Forum Bankier.pl publikowane są przez użytkowników portalu i nie są autoryzowane przez Redakcję przed publikacją... Bankier.pl nie ponosi odpowiedzialności za informacje publikowane na Forum, szczególnie fałszywe lub nierzetelne, które mogą wprowadzać w błąd w zakresie decyzji inwestycyjnych w myśl art. 39 ustawy z dnia 29 lipca 2005 r. o obrocie instrumentami finansowymi. Przypominamy, że Forum stanowi platformę wymiany opinii. Każda informacja wpływająca na decyzje inwestycyjne pozyskana przez Forum, powinna być w interesie inwestora, zweryfikowana w innym źródle.
Witam.
W tym roku składałem PIT-37 i PIT-38. Z obu pitów miałem do zapłacenia podatek. Sumowałem kwotę podatku do zapłacenia z obu pitów i wykonałem jeden przelew do US, zatytułowałem go tak jakby dotyczył tylko PIT-37.
Teraz US wzywa mnie do zapłacenia zalęgłego podatku za PIT-38.
Po otrzymaniu wezwania do zapłaty domyślam się trzeba było puścić dwa oddzielne przelewy do US.
Pytanie co teraz robić. Czy pisać do US i powiedzieć im że zapłaciłem podatek tylko że puściłem to jedynym przelewem ( jak by sami nie mogli tego sprawdzić) czy też zapłacić teraz jeszcze raz podatek za PIT-38 i domagać się zwrotu za PIT-37?
Jeżeli miał bym zapłacić jeszcze raz podatek to jaka jest procedura zwrotu nadpłaty podatku PIT-37?
Pozdrawiam i z góry dziękuję za odpowiedzi.