Treści na Forum Bankier.pl publikowane są przez użytkowników portalu i nie są autoryzowane przez Redakcję przed publikacją... Bankier.pl nie ponosi odpowiedzialności za informacje publikowane na Forum, szczególnie fałszywe lub nierzetelne, które mogą wprowadzać w błąd w zakresie decyzji inwestycyjnych w myśl art. 39 ustawy z dnia 29 lipca 2005 r. o obrocie instrumentami finansowymi. Przypominamy, że Forum stanowi platformę wymiany opinii. Każda informacja wpływająca na decyzje inwestycyjne pozyskana przez Forum, powinna być w interesie inwestora, zweryfikowana w innym źródle.
Straty w ujęciu rocznym jeszcze nie ponosiłem i rzeczywiście 5 lat a nie dwa, ale nie była mi potrzebna precyzja w tym zakresie. Natomiast o potencjalnych odpisach GPPI wspomniałem tylko hipotetycznie, czyli jako o ewentualnym źródle, z którego może wynikać umniejszenie podatku. Nie sięgałem zbyt głęboko pod kątem zannualizowanych strat do przeszłości GPPI, więc jeśli ich tam nie ma, to pewnie zarząd wykazał należytą ostrożność w ocenie przyszłego przychodu i ewentualnego zysku wobec konieczności regulowania zobowiązań krótkoterminowych i stąd umniejszenie zaliczki na podatek dochodowy. Podobnie też czyni Fast Finance.
Widzę też, że niektórzy doszukują się "kwiatków" w raportach GPPI. Tyle że wykazywany zysk nie musi mieć formy gotówkowej. Jest to zgodne z prawem i nie ma w tym żadnego oszustwa, o ile podaje się przy tym formę stosowanych standardów sprawozdawczości, co zarząd GPPI nie omieszkał uczynić. GPPI ma również certyfikat ISO przyznany m. in. za prowadzenie wyceny wierzytelności wg należytych standardów i zapewne zainicjowany jeszcze w 2009. przychód pozyskany z danego pakietu wierzytelności pozwolił na odpowiednio wysokie sklasyfikowanie jego wartości i wykazanie przyrostu tej wartości jako zysku, czego dowodem są tegoroczne gotówkowe przychody i zyski. Notabene GPPI ma jeszcze wierzytelności o nominalnej wartości kilkudziesięciu milionów zł(zdaję się że blisko 80 milionów). Zatem z takiej masy uda się uzyskać jeszcze niejeden dobry wynik.
Tutaj przy odrobinie cierpliwości można prześledzić historię pozyskiwania owych pakietów: http://www.gppi.pl/dla_inwestorow.html . Trudno wobec tego doszukać się oszukanych, co niektórzy sugerują, wśród grona skupionego wokół GPPI, bo ani U.S., ani akcjonariusze mający świadomość standardów, wg których były sporządzane wcześniejsze sprawozdania nie zostali wprowadzeni w błąd. Jeśli nawet uznać rację zarządu Mewy w odniesieniu do możliwości wymagania przez nią stosowania w sprawozdawczości GPPI MSSF, to sam fakt niedostosowania nie świadczy jeszcze o jakimkolwiek przekłamaniu, bo nawet zarząd Mewy, a właściwie zwłaszcza on wiedział o rodzaju stosowanych przez GPPI standardów w tym względzie i jeśli został poszkodowany, to tylko przez niską sprawność własnych umysłów.