Treści na Forum Bankier.pl publikowane są przez użytkowników portalu i nie są autoryzowane przez Redakcję przed publikacją... Bankier.pl nie ponosi odpowiedzialności za informacje publikowane na Forum, szczególnie fałszywe lub nierzetelne, które mogą wprowadzać w błąd w zakresie decyzji inwestycyjnych w myśl art. 39 ustawy z dnia 29 lipca 2005 r. o obrocie instrumentami finansowymi. Przypominamy, że Forum stanowi platformę wymiany opinii. Każda informacja wpływająca na decyzje inwestycyjne pozyskana przez Forum, powinna być w interesie inwestora, zweryfikowana w innym źródle.
Witam
Od 6 miesięcy pracuję dla firmy PDM. Mam kilka rad dla osób myślących o pracy, jako doradca finansowy, jak i dla potencjalnych klientów. Zacznę może od pierwszej grupy.
„Łatwe pieniądze” nie istnieją. Jeżeli ktoś wam coś takiego oferuje, nie wierzcie mu. Czas dorosnąć i przestać wierzyć w bajki. W tej branży można zarobić „duże pieniądze”, ale niestety trzeba włożyć w to też dużo pracy.
W firmie obowiązuje system prowizyjny, kto czytał poprzednie posty zna go pod hasłem „jak wyrwiesz 200zl od klienta to kasa jest twoja”. System jest dość prosty. Nie pracujesz – nie zarabiasz. Więcej pracujesz – więcej klientów- większe zarobki. Więcej zadowolonych klientów –więcej rekomendacji – czyli więcej klientów- więcej zarabiasz. Mam nadzieję, że zależność jest dość jasna i zrozumiała. Nie każdemu musi się podobać system wynagradzania za efekt. Są osoby, które z nostalgią wspominają poprzedni okres i hasło „czy się stoi, czy się leży, tyle samo się należy”.
Drogi potencjalny kliencie, ta sama rada, co powyżej. Jeżeli ktoś oferuje wam „łatwe pieniądze”, czyli inwestycje z pewnym 20-50% rocznym zyskiem, wyrzuć taką osobę z domu. Taki „doradca” jest albo idiotą i nie wie, że to niemożliwe, albo wie o tym i jest sku*******. Inwestycja to wypadkowa 3 czynników: ryzyka, dostępności i gwarancji. Nie można mieć wszystkiego.
Jeżeli ktoś ma jakieś pytania, proszę o kontakt mailowy. Z chęcią postaram się udzielić na nie odpowiedzi.
Lukasz.Fojt@pdm.com.pl