Treści na Forum Bankier.pl publikowane są przez użytkowników portalu i nie są autoryzowane przez Redakcję przed publikacją... Bankier.pl nie ponosi odpowiedzialności za informacje publikowane na Forum, szczególnie fałszywe lub nierzetelne, które mogą wprowadzać w błąd w zakresie decyzji inwestycyjnych w myśl art. 39 ustawy z dnia 29 lipca 2005 r. o obrocie instrumentami finansowymi. Przypominamy, że Forum stanowi platformę wymiany opinii. Każda informacja wpływająca na decyzje inwestycyjne pozyskana przez Forum, powinna być w interesie inwestora, zweryfikowana w innym źródle.
witam serdecznie. Mam pytanie odnośnie kredytu RnS. Wraz z żoną chcemy budować w tym roku dom, po wcześniejszej analizie wiemy już, że kwalifikujemy się na kredyt z dopłatą. Dziś mniej więcej dowiedziałem się, że na 30 lat i kwocie 200tys. rata przez pierwsze 8 lat wynosiłaby w okolicy 950 zł. natomiast później ok 1230 zł. Z tego co się orientuję to koszt kredytu zaciągniętego w złotówkach = marża + wibor. Wibor w granicy 4,23. Mam pytanie, czy w związku z wstąpieniem Polski do strefy euro wibor zmieni się na Euribor. Jeśli tak to wtedy kwota kredytu powinna znacznie się zmniejszyć. Biorąc pod uwagę, że Euribor wynosi w granicy 0,947, czy dobrze rozumuję? Czy zmiana PLN na EURO niesie jeszcze jakieś dodatkowe koszty, mające wpływ na ratę kredytu? Moje pytanie wynika z faktu, iż na chwilę obecną jest duża różnica pomiędzy kredytem walutowym a kredytem w PLN, ale biorąc pod uwagę dopłatę do kredytu w PLN rata taka jest przez pierwsze 8 lat zbliżona do kredytu walutowego. No i plus, że nie trzeba się martwić kursem waluty. Jeśli nastąpi zmiana z Wiboru na Euribor, czy nie jest lepszym rozwiązaniem właśnie kredyt w ramach RnS? Myślę, że w ciągu najbliższych 10 lat powinniśmy wejść do strefy euro. A jeśli nie czy jest możliwe po 8 latach przewalutowanie kredytu RnS na np Euro (oczywiście zdaję sobie sprawę, że mogą wstąpić dodatkowe z tym faktem koszty) ? Serdecznie pozdrawiam.