Treści na Forum Bankier.pl publikowane są przez użytkowników portalu i nie są autoryzowane przez Redakcję przed publikacją... Bankier.pl nie ponosi odpowiedzialności za informacje publikowane na Forum, szczególnie fałszywe lub nierzetelne, które mogą wprowadzać w błąd w zakresie decyzji inwestycyjnych w myśl art. 39 ustawy z dnia 29 lipca 2005 r. o obrocie instrumentami finansowymi. Przypominamy, że Forum stanowi platformę wymiany opinii. Każda informacja wpływająca na decyzje inwestycyjne pozyskana przez Forum, powinna być w interesie inwestora, zweryfikowana w innym źródle.
Myślę, że nie będzie już dalszej potrzeby, aby resztę akcji Opera zbywała w pakietach.
Faktycznie były infa o zmniejszeniu zaangażowania w Oponeo przez Fundusz Opera. Jednak ja jestem zdecydowanie przeciwny twierdzeniu iż Opera do końca wychodzi z Oponeo. Gdyby opuszczali całkowicie tą spółkę mielibyśmy tu masakrę. Fundusz kiedy wychodzi na całego, to nie liczy się z nikim i niczym. I nie dba czy kurs znacząco spadnie czy tylko trochę. Chcą tylko sprzedać jak najszybciej posiadane akcje i nic więcej ich nie interesuje. Tu mieliśmy sytuację delikatnego wychodzenia z akcji co spowodowało jedynie powstrzymanie wzrostów. Myślę, że Opera kończy już tą sprzedaż i resztę posiadanych akcji nie sprzeda poniżej 14 PLN za sztukę. Dlaczego sprzedawali akcje Oponeo? Odpowiedź jest prosta. Musieli przygotować trochę gotówki na dzień 31 marca 2010 r. ponieważ jest to dzień wykupu certyfikatów inwestycyjnych. A skoro jest to Fundusz Zamknięty, więc wykup jednostek od uczestników Funduszu jest dokonywany kilka razy w roku w wyznaczone dni. Zupełnie odmiennie niż w Otwartych TFI.