Treści na Forum Bankier.pl publikowane są przez użytkowników portalu i nie są autoryzowane przez Redakcję przed publikacją... Bankier.pl nie ponosi odpowiedzialności za informacje publikowane na Forum, szczególnie fałszywe lub nierzetelne, które mogą wprowadzać w błąd w zakresie decyzji inwestycyjnych w myśl art. 39 ustawy z dnia 29 lipca 2005 r. o obrocie instrumentami finansowymi. Przypominamy, że Forum stanowi platformę wymiany opinii. Każda informacja wpływająca na decyzje inwestycyjne pozyskana przez Forum, powinna być w interesie inwestora, zweryfikowana w innym źródle.
Witam
Kupiłem przedmiot o wartości ponad 1000 zł w Kazachstanie. Sprzedający jest narodowości Kazachskiej, mieszka w Kazachstanie. Przedmiot w chwili transakcji znajdował się w Kazachstanie. Pieniądze przelałem z banku polskiego do kazachskiego. Wszelkie rozliczenia mojego kontrahenta wynikające ze sprzedaży zostały załatwione w jego kraju.
Mój problem polega na tym, że transakcji dokonałem poprzez serwis allegro.kz, który jest jak widać domeną kazachską, zarządzaną przez firmę holenderską MIH Allegro B.V. będącą częścią grupy QXL Poland Sp. z o. o. . Wydawało mi się, że nie ma podstawy do naliczenia podatku od czynności cywilno – prawnych, gdyż operacja odbyła się poza granicami RP. Czy fakt, iż wszelkie pliki domeny allegro.kz są fizycznie przechowywane na serwerach w Poznaniu jest wystarczający do tego bym musiał zapłacić ten podatek w US?
Pozdrawiam i dziękuję za odpowiedź
Aguirre