Treści na Forum Bankier.pl publikowane są przez użytkowników portalu i nie są autoryzowane przez Redakcję przed publikacją... Bankier.pl nie ponosi odpowiedzialności za informacje publikowane na Forum, szczególnie fałszywe lub nierzetelne, które mogą wprowadzać w błąd w zakresie decyzji inwestycyjnych w myśl art. 39 ustawy z dnia 29 lipca 2005 r. o obrocie instrumentami finansowymi. Przypominamy, że Forum stanowi platformę wymiany opinii. Każda informacja wpływająca na decyzje inwestycyjne pozyskana przez Forum, powinna być w interesie inwestora, zweryfikowana w innym źródle.
Witam. To był mój pierwszy rok na giełdzie i mam pytanie odnośnie podatku. Otóż załóżmy pewną sytuację. Kupiłem akcję 4 spółek A,B,C,D. Na spółkach A i B zarobiłem po 100 zł na każdej a na spółkach C i D straciłem po 120 zł . Czyli na pierwszych zarobiłem łącznie 200 zł natomiast na kolejnych straciłem 240. I teraz pytanie brzmi tak . Czy w tej sytuacji powinienem otrzymać PIT z mojego domu maklerskiego i czy od tych 200 zł zarobionych powinienem zapłacić podatek mimo tego że na innych akcjach straciłem 240 zł czyli mój portfel zmniejszył się o 40 zł.
Może i głupie pytanie ale to mój pierwszy raz i prosił bym o odpowiedz