~abba

Poniekąd masz rację opisując swój sposób inwestowania. Mój jest podobny, choć wypracowany nieco w bólach. Sprawdza się doskonale przy EkoExport, gdzie zarobiłem sporo kasy startując z poziomów poniżej 1,40 i dokupując w miarę wzrostu kursu, obserwując trend i zachowanie rynku.

Na DFP też się bawiłem na przełomie grudnia-stycznia kupując w cenach 1,05-1,20, sprzedając 2,5-3,30. Może dużo nie zarobiłem ale na wyjazd do ciepłych krajów mam.

Do metody inwestowania, którą opisujesz można dopisać jeszcze jeden wątek. Pewnym trendem na rynku NC (także na szerokim) jest ostatnio robienie splitów i szalone wystrzały cen. Można dostrzec analogie w zachowaniu kursów spółek, którym towarzyszy takie zjawisko. DFP należy do tych, które mają stosunkowo mało akcji w wolnym obrocie.
Ma to swoje plusy i minusy zwłaszcza dla tych, którzy chcą podbić kurs i zarobić na tym. Z jednej strony ciężko je wyzbierać na niskich poziomach, z drugiej, dystrybucja na wysokich też do łatwych nie należy z uwagi na niską płynność. To minus. Plusem jest stosunkowo łatwa możliwość wywindowania kursu pod warunkiem wszakże, że odbędzie się to nagle w ciągu 1-2 sesji. Świadectwo tego mieliśmy przed kilkunastoma dniami, gdzie spółka wzrosła o 300% i spadła o ponad 50% w stosunku do szczytu. Podobnie było swego czasu z hurtimexem.

Uważam, że DFP da jeszcze zarobić. Pytanie tylko, gdzie da się uchwycić dno, przy którym można kupować akcje tak, by dały zarobić. Oscylatory nie wskazują na jakąś dziką dystrybucję, wręcz przeciwnie. Przedkładając proporcje Hurtimexu jest to poziom 1,60-1,80. Ale czy tak będzie?

Ja zaryzykowałem.

Dodaj odpowiedź

Temat postu jest wymagany. Temat postu może zawierać min. 2 znaki. Temat postu może zawierać max. 72 znaki.
Treść postu jest wymagana. Treść postu może zawierać min. 2 znaki.
Pole Autor jest wymagane. Pole Autor musi zawierać min. 2 znaki. Pole Autor musi zawierać max. 30 znaków. Pole Autor może zawierać tylko litery, cyfry oraz znaki _ i -.

Treści na Forum Bankier.pl publikowane są przez użytkowników portalu i nie są autoryzowane przez Redakcję przed publikacją... Bankier.pl nie ponosi odpowiedzialności za informacje publikowane na Forum, szczególnie fałszywe lub nierzetelne, które mogą wprowadzać w błąd w zakresie decyzji inwestycyjnych w myśl art. 39 ustawy z dnia 29 lipca 2005 r. o obrocie instrumentami finansowymi. Przypominamy, że Forum stanowi platformę wymiany opinii. Każda informacja wpływająca na decyzje inwestycyjne pozyskana przez Forum, powinna być w interesie inwestora, zweryfikowana w innym źródle.