Treści na Forum Bankier.pl publikowane są przez użytkowników portalu i nie są autoryzowane przez Redakcję przed publikacją... Bankier.pl nie ponosi odpowiedzialności za informacje publikowane na Forum, szczególnie fałszywe lub nierzetelne, które mogą wprowadzać w błąd w zakresie decyzji inwestycyjnych w myśl art. 39 ustawy z dnia 29 lipca 2005 r. o obrocie instrumentami finansowymi. Przypominamy, że Forum stanowi platformę wymiany opinii. Każda informacja wpływająca na decyzje inwestycyjne pozyskana przez Forum, powinna być w interesie inwestora, zweryfikowana w innym źródle.
Witam!
Wczoraj zakupiłem 800 akcji Boryszewa. Na zamknięciu kurs wynosił 6,44. Dziś rano, każda z tych akcji warta była 1,16. Przysługuje mi zakup 4000 akcji nowej serii po 0,10. Moje pytanie jest następujące: od czego będzie zależeć cena akcji nowej serii w momencie ich wejścia do obrotu na rynek Giełdy Papierów Wartościowych; czy dotychczasowe akcje oraz akcje nowej serii będą notowane oddzielnie, czy też zostanie ustalony nowy, wspólny kurs dla wszystkich akcji Boryszewa; a może w momencie wejścia akcji nowej serii na GPW ich cena zrówna się automatycznie z ceną rynkową akcji Boryszewa, które obecnie notowane są na rynku? Zaznaczam, że dziś wartość akcji wzrosła o ponad 50% - czy warto skorzystać z prawa poboru czy je raczej odsprzedać? Czy gdybym dziś sprzedał te 800 akcji, to czy nadal przysługiwało by mi prawo poboru? Za odpowiedź z góry dziękuję.