Treści na Forum Bankier.pl publikowane są przez użytkowników portalu i nie są autoryzowane przez Redakcję przed publikacją... Bankier.pl nie ponosi odpowiedzialności za informacje publikowane na Forum, szczególnie fałszywe lub nierzetelne, które mogą wprowadzać w błąd w zakresie decyzji inwestycyjnych w myśl art. 39 ustawy z dnia 29 lipca 2005 r. o obrocie instrumentami finansowymi. Przypominamy, że Forum stanowi platformę wymiany opinii. Każda informacja wpływająca na decyzje inwestycyjne pozyskana przez Forum, powinna być w interesie inwestora, zweryfikowana w innym źródle.
Z tego wszystkiego ja nie napisałem swojej prognozy. Zakładając że Graal pokaże dobre wyniki w IV kwartale oraz nie zostaną one "okrojone" na wiosnę przez raport audytora to zakładam, że w czerwcu powinniśmy mieć ok 15 zł. Szczególnie jeśli Koral zadebiutuje na giełdzie i będzie to debiut udany. Jeśli wszystko będzie przebiegać w dobrym kierunku to na koniec 2010 roku uważam za możliwy kurs na poziomie 18-20 zł. Wyższe kursy są na razie mrzonką, szczególnie do momentu w którym spółka trwale nie poprawi rentowności, szczególnie ROE. Abyśmy zobaczyli kurs na poziomie powyżej owych 18-20 zł spółka musi przynosić jakieś 15-20 mln zysku netto, a to nie wiadomo kiedy i czy wogóle się stanie. Takie są moje prognozy. Zagrożeniem dla ich zrealizowania jest przede wszystkim ewentualne są ewentualne przejęcia o których mówi spółka, a które ja postrzegam raczej negatywnie bo są to spółki o przychodach ok. 100 mln zł, a Graal nie ma pieniędzy na kupno tak znaczących podmiotów. W grę więc wchodzi emisja lub wymiana akcji. Oba warianty raczej zaszkodziły by kursowi. Tak więc:
czerwiec 2010 - 15 zł
grudzień 2010 - 18-20 zł.
Pozdrawiam.