Treści na Forum Bankier.pl publikowane są przez użytkowników portalu i nie są autoryzowane przez Redakcję przed publikacją... Bankier.pl nie ponosi odpowiedzialności za informacje publikowane na Forum, szczególnie fałszywe lub nierzetelne, które mogą wprowadzać w błąd w zakresie decyzji inwestycyjnych w myśl art. 39 ustawy z dnia 29 lipca 2005 r. o obrocie instrumentami finansowymi. Przypominamy, że Forum stanowi platformę wymiany opinii. Każda informacja wpływająca na decyzje inwestycyjne pozyskana przez Forum, powinna być w interesie inwestora, zweryfikowana w innym źródle.
Dnia 2009-11-04 o godz. 15:13 srubka napisał(a):
> witam mam za sobą inwestycje w dwie spółki na NYSE kupowane "pod dywidendę", niestety krótkoterminowo obydwa zakupy nieudane. pierwszy to CNSL,
drugi to CPLP. Obydwa walory kupiłem parę dni przed ex-date i oczywiście w dwóch przypadkach na dzień przed ex-date zostały obniżone "rekomendacje" przez finansowych guru. Cena się oczywiście obsunęła jak po ślizgawce i nawet div yield i wypłata kwartalnej dywidendy mi nie pomogła w stratach. no ale jestem cierpliwy i po wypłacie kwartalnej dywidendy za CPLP zamierzam kupić GOOD (div yield>10% i wypłacana co miesiąc). O wcześniejszych dwóch mogę tylko powiedzieć, że mam cholernego pecha i już wiem, że trzeba kupować w dzień przed x-date, bo coś mi się wydaje, że w obydwu przypadkach te obniżone rekomendacje, to były zagrywki, żeby instytucjonalni mogli powiększyć stope zwrotu...czy się mylę?
No to po kolei. Co wiemy o CNSL. Wypłaca dywidendę kwartalnie i nieprzerwanie od 2006 roku. Po dzisiejszej sesji div yield wynosi 10,9 %. Z kolei P/E po dzisiejszej sesji wynosi 35 co przy zachowaniu dotychczasowej dynamiki zysku netto daje zwrot na zainwestowanym kapitale liniowo 3,4 % (100/29,44). Dzisiejsze średnia rentowność 10 letnich obligacji wynosiła 3,47 % czyli już masz pierwszy powód dla pewnej słabości wspomniagego waloru. Następna sprawa to próbujesz siebie usprawiedliwiać, że masz pecha. Zastanów się co mógł powiedzieć inwestor (dajmy na to z Polski) który kupował te akcje w dniu 04.03.09 roku po 8,96 usd za sztukę. W ciągu kolejnych sesji dowiedział się, że jest posiadaczem waloru który zaliczył minimum roczne na poziomie 7,9 usd (09.03.09). Dzisiaj na zamknięciu walor notowany był po 14,13 usd. Taki inwestor zaliczył 3 kolejne dywidendy po 0,38738 usd na akcję. Czy taki inwestor mówił, że ma pecha i w złym momencie zakupił akcje wypłacające regularną dywidendę ? Nie sądzę. No to idziemy dalej. Założmy, że ten inwestor dokonywał zakupów pod dywidendę. Pierwszy zakup to 100 akcji po 8,96 usd za sztukę czyli 896 usd + 15 usd prowizji maklerskiej co razem daje 911 usd. W dniu 04.03.2009 roku wspomniane 911 usd poprzeliczeniu na pln wynosiło 3 370,7 pln. Następnie 10.07.2009 roku kupił ponownie 100 akcji po 11,68 usd czyli zapłacił 1 168 usd +15 usd (prowizja maklerska) = 1 183 usd. W tym dniu po przeliczeniu na pln wynosiło to 3 710,24 pln. Trzeci zakup 07.10.2009 roku po 16,93 usd czyli 100 x 16,93 = 1 693 usd + 15 usd = 1 708 usd. Po przeliczeniu na pln dawało to 4 902 pln. Razem zapłacił za 300 akcji po przeliczeniu 11 983 pln. Według dzisiejszego kursu 300 akcji to rownowartość 4239 usd co po przeliczeniu na pln daje 11 884 pln. Z pierwszej dywidendy otrzymał 38 usd x 3,4020 ; z drugiej 38 x 3,1725 ; z trzeciej dywidendy 38 x 2,9412 . Razem trzy dywidendy dały 129,28 + 120,56 + 111,77 = 361,61 pln. Razem posiada z tej pozycji 11 884 + 361,61 = 12 245,6 pln. Kwestie podatkowe pominąłem bo niewiadomo jaki to był rodzaj kapitału.
Zgadzam się z Tobą, że w krótkim okresie pozycja nie byla na tyle atrakcyjna aby zniwelować ryzyko walutowe. Jednak już zaczynasz trzeźwo myśleć i zakładasz, że kolejne dywidendy będziesz reinwestował w spólki dywidendowe wypłacające co miesiąc dywidendy. W niedługim czasie przekonasz się, że zbudowanie odpowiednio zdywersyfikowanego portfela nie zajmuje mniej jak 12-14 tygodni. A jeśli chcesz mówić o krótkoterminowym pechu to zapytaj się tych co kupowali CNSL pod ostatnią dywidendę czyli między 16,4-16,9 usd za akcję . A poza tym chcesz coś optymistycznego ? Ostatnie spadki na CNSL doprowadzily do tego, że RSI 14 na wykresie dziennym znalazł się w strefie wyprzedania i wynosił 26, 34 punktu. Po dzisiejszej sesji RSI 14 wynosiło 39,87 punktu. Sprawdź sobie kiedy ostatni raz RSI 14 dla wspomnianego obiektu wynosiło mniej niż 30 punktów i przy jakim poziomie cenowym. Dal ułatwienia dodam , że było to pod koniec lutego bieżącego roku czyli przed osiągnięciem minimum cenowego.
Pozdrawiam