Treści na Forum Bankier.pl publikowane są przez użytkowników portalu i nie są autoryzowane przez Redakcję przed publikacją... Bankier.pl nie ponosi odpowiedzialności za informacje publikowane na Forum, szczególnie fałszywe lub nierzetelne, które mogą wprowadzać w błąd w zakresie decyzji inwestycyjnych w myśl art. 39 ustawy z dnia 29 lipca 2005 r. o obrocie instrumentami finansowymi. Przypominamy, że Forum stanowi platformę wymiany opinii. Każda informacja wpływająca na decyzje inwestycyjne pozyskana przez Forum, powinna być w interesie inwestora, zweryfikowana w innym źródle.
Zanim zaczniecie zadawać - po raz kolejny - te same pytania np. w temacie praw poboru, proponuję poczytać posty z ostatnich dwóch dni - tam wszystko jest przecież opisane. Tam są odpowiedzi na każde pytanie związane z pp na spółce. W kwestii szczegółów (kiedy zapisy na same pp, kiedy info o dopuszczeniu nowej emisji do obrotu itd - czekamy na oficjalny komunikat ze spółki).
Odcięcia pp nie będzie, bo nie ma co odcinać przy obecnej wartości kursu 10 groszy... Pisałem już o tym. Na marginesie dodam, że nawet 1-groszowe odcięcie stanowi przecież jedynie kurs odniesienia, a w przypadku VV nie znalazłoby żadnego przełożenia na realną wartość kursu w ciągu dnia, bo i tak każdy dopasowałby handel do poprzedniego kursu, wyższego o ten przykładowy 1 grosz. Chyba nikt nie liczył na to, że nagle półki podażowe zostaną ustawione z 11 na 10, z 10 na 9 groszy :)))
I ostatnia kwestia. Sporo czasu mi to zajęło, żeby wnikliwie poszukać, sprawdzić.. :)
Po części już o tym pisałem - dla kogoś, kto posiada już akcje VV, opłaca się dodatkowo uśrednić je w dół na 8 groszy..i teraz uwaga - dokonać zapisu dodatkowego na akcje z nowej emisji, a tu jak wiemy, nie ma opcji 4:1, tylko wybór każdej możliwej ilości w ramach transzy 26,5 mln nowej emisji, o ile oczywiście nie powiedzie się w pierwszym, podstawowym terminie. Nie muszę dodawać, co to oznacza dla kogoś, kto obłowi się całością, bądź większą częścią tortu po 8 groszy.. I tu macie też odpwiedź na pytanie, dlaczego obecnie kurs nie rośnie :) A niby w jakim celu ma rosnąć... :) Jeszcze będzie na to czas :)
A i sam handel pozostawia wiele do życzenia...przy małej płynności ustawiać podaż w takich ilościach...ciekawe na co liczycie :)