Treści na Forum Bankier.pl publikowane są przez użytkowników portalu i nie są autoryzowane przez Redakcję przed publikacją... Bankier.pl nie ponosi odpowiedzialności za informacje publikowane na Forum, szczególnie fałszywe lub nierzetelne, które mogą wprowadzać w błąd w zakresie decyzji inwestycyjnych w myśl art. 39 ustawy z dnia 29 lipca 2005 r. o obrocie instrumentami finansowymi. Przypominamy, że Forum stanowi platformę wymiany opinii. Każda informacja wpływająca na decyzje inwestycyjne pozyskana przez Forum, powinna być w interesie inwestora, zweryfikowana w innym źródle.
witam, jak w temacie- mam kilka podstawowych pytań. Inwestuję od kilku miesięcy, z jak sądzę dobrymi wynikami, 2-4% miesięcznie; w portfelu większość WIG-u20, azoty. Obecnie spora ilość TPE, dlatego piszę akurat tu.
Czytając forum, dowiedziałem się, że: są grubasy i indywidualni (ulica), a największym złem są szorty, obcy kapitał zaniżający kurs, że powinny być zakazane przen KNF itp ..
Z punktu widzenia mojego- kupuję tanio, sprzedaję drożej, znów kupuję tanio (dwie ostatnie czynności to w zasadzie szort). W jaki sposób mogłoby to budzić zastrzeżenia KNF?
drugie pytanie- wahania kursu spowodowane są różnymi bardziej lub mniej przewidywalnymi zdarzeniami, wojny, polityka, itp. Lub działalnością szortów, a te są chyba dość przewidywalne. Skąd więc ta niechęć do nich?
pozdrawiam,