~RacjaAbsolutna

"Ściemnialiśmy rano, nocą i wieczorem" - to parafraza niesławnego powiedzenia węgierskiego premiera Ferenca Gyurcsány, który w 2006 roku powiedział "Kłamaliśmy rano, nocą i wieczorem". Premiera nagrano i ponieważ wyłuszczył swoje poglądy czarno na białym, to skończyło się to ostrym skandalem.

Ja tu nie będę stawiał sprawy tak ostro, ja tylko przedstawiam fakty lub hipotezy do waszej dalszej analizy. Wnioski wyciągnijcie sami. Ale są osoby, które stawiają to tak ostro i piszą, że prezes łgał w żywe oczy.

1. Sprawa ostatniego ESPI, cytat: "W ramach postępu prac nad Linią okazało się, że jej parametry wykraczają poza aktualnie posiadane możliwości lokalowe Bacteromic."

A jak mówią osoby obecne na WZA, prezes Garstecki mówił, że "uruchomienie linii idzie zgodnie z planem. Dosłownie co do tygodnia. Najwyraźniej łgał w żywe oczy."

No, ja nie powiem, że łgał w żywe oczy. Może jeszcze przed WZA nie był do końca pewien. Może nie podjęto decyzji. Ale na pewno już były pewne mocne wątpliwości i przesłanki, że może być niedobrze. I tymi przesłankami się nie podzielił.

Dochodzimy do klasycznego pytania: czy zatajanie prawdy i niedomówienia są kłamstwem i są godne potępienia czy nie? Sami sobie odpowiedzcie. Ale na pewno to jakiś rodzaj ściemy.

Zarząd stoi przed trudnym zadaniem wyważenia, o czym informować ulicę, a o czym nie. Jakieś przejściowe trudności zawsze są i nawet się o nich nie informuje ulicy. Ale wykazywać taki optymizm, że "co do tygodnia", to już jest chyba przesada.
Gdy chodzi o miliony złotych i ważne decyzje o wpakowaniu naszego kapitału, to jest przesada.

2. Dalej, jeśli chodzi o ESPI. Co to znaczy "parametry wykraczają poza aktualnie posiadane możliwości lokalowe"? Wszyscy przyjęli, że chodzi o wymiary.

A wcale niekoniecznie. W takich przypadkach zazwyczaj chodzi o brak możliwości certyfikacji/walidacji linii. I to jest koszmar inwestora, żeby osiągnąć te wymagane parametry lokalowe. Przecież widzimy, co się dzieje w Bioceltix. Co prawda taka linia do produkcji kartridży Bacteromica ma mniejsze wymagania niż taka linia w Bioceltix, ale nadal są one ciężkie do spełnienia. AI pisze, że potrzebne są:
-----
- Klasa czystości powietrza (Cleanroom – Norma ISO 14644) w klasie ISO 7 lub ISO 8. Filtry HEPA/ULPA. Kaskada ciśnień. Kontrola temperatury i wilgotności.
- Układ przestrzenny i przepływy (Layout & Flow). Śluzy (Airlocks). Jednokierunkowy przepływ: Materiał "brudny" (komponenty z magazynu) nie może mijać się w drzwiach z materiałem "czystym". Audytorzy ISO/FDA natychmiast odrzucą lokal, w którym istnieje ryzyko krzyżowego zanieczyszczenia (cross-contamination).
- Ograniczenia architektoniczne i konstrukcyjne. Wysokość pomieszczeń. Gigantyczny system HVAC. Nośność stropów: półautomatyczna linia produkcyjna waży tony. Zwykły strop w budynku może po prostu nie wytrzymać obciążeń dynamicznych i wibracji. Zbyt duże wibracje uniemożliwiają precyzyjne pipetowanie na linii, więc walidacja OQ/PQ (kwalifikacja operacyjna/procesowa) maszyny obleje testy.
- Wykończenie wnętrz i media. Powierzchnie łatwe do mycia. Czyste media: Nowa linia może potrzebować podpięcia sprężonego powietrza bezolejowego, wody oczyszczonej oraz zasilania gwarantowanego (UPS/Agregat), bo nagły brak prądu w trakcie zalewania antybiotyków niszczy całą serię i wymusza ponowną kalibrację maszyn.
-----
Tak mi się zdaje, że wzięli jakiegoś audytora do tego pomieszczenia, a ten dopiero po tak długim czasie powiedział kategoryczne nie: z tym pomieszczeniem nic nie zrobicie. I dopiero teraz zacznie się polka.

I cóż, ja myślę, że to ESPI jest odrobinę zbyt enigmatyczne i ujawnia zbyt mało. Pozostawia pole do domysłów. No to hej, będziemy snuć domysły. Ale wcale nie na korzyść spółki. Jeśli takie pomieszczenie trzeba zbudować, to to jest co najmniej rok. Ale zapewne można coś takiego wynająć, chociaż to nie będzie proste. Kasa jednak jest i za kasę chyba można coś takiego wynająć.

Dodaj odpowiedź

Temat postu jest wymagany. Temat postu może zawierać min. 2 znaki. Temat postu może zawierać max. 72 znaki.
Treść postu jest wymagana. Treść postu może zawierać min. 2 znaki.
Pole Autor jest wymagane. Pole Autor musi zawierać min. 2 znaki. Pole Autor musi zawierać max. 30 znaków. Pole Autor może zawierać tylko litery, cyfry oraz znaki _ i -.

Treści na Forum Bankier.pl publikowane są przez użytkowników portalu i nie są autoryzowane przez Redakcję przed publikacją... Bankier.pl nie ponosi odpowiedzialności za informacje publikowane na Forum, szczególnie fałszywe lub nierzetelne, które mogą wprowadzać w błąd w zakresie decyzji inwestycyjnych w myśl art. 39 ustawy z dnia 29 lipca 2005 r. o obrocie instrumentami finansowymi. Przypominamy, że Forum stanowi platformę wymiany opinii. Każda informacja wpływająca na decyzje inwestycyjne pozyskana przez Forum, powinna być w interesie inwestora, zweryfikowana w innym źródle.