lukaszjankowski

Cześć wszystkim. Zazwyczaj nie piszę długich opinii w sieci, ale sytuacja wokół platform inwestycyjnych jest teraz tak toksyczna, że znalezienie ziarna prawdy wśród opłaconego hejtu i agresywnej reklamy graniczy z cudem.
Tytułem wstępu. Mieszkam w Polsce (w Warszawie) i przez ostatnie kilka lat nasza rzeczywistość gospodarcza, delikatnie mówiąc, nie napawa optymizmem. Inflacja systematycznie zjada oszczędności, tradycyjne banki oferują na lokatach śmieszne procenty, które nawet nie zbliżają się do realnego wzrostu cen, a słynny „podatek Belki” (19% od zysków kapitałowych) sprawia, że człowiekowi po prostu opadają ręce. W pewnym momencie dotarło do mnie: jeśli sam nie zacznę zarządzać swoimi pieniędzmi, one po prostu wyparują.
Zacząłem szukać brokera do samodzielnego handlu. Przeanalizowałem dziesiątki opcji, aż w końcu trafiłem na RMK Capital AG. Będę z wami szczery: na początku byłem nastawiony skrajnie sceptycznie. Wpisałem ich nazwę w Google i na kilku forach zobaczyłem krzyki w stylu „to scam!”, „nie wypłacają kasy!”. Mój wewnętrzny radar zaczął świecić na czerwono. Jednak po głębszym zbadaniu tematu postanowiłem przeprowadzić własny eksperyment, ryzykując kwotę, z której utratą byłem psychicznie pogodzony.
Spoiler: wszystko okazało się wyglądać zupełnie inaczej, niż pisali na forach. Ale po kolei.

Dlaczego w ogóle dałem im szansę? (Etap researchu)
Wszedłem na ich oficjalną stronę —rmkcapitalag.com. I wiecie, co przykuło moją uwagę? To, czego tam NIE BYŁO.
Nie było stockowych zdjęć 20-letnich „milionerów” na tle wypożyczonego Ferrari. Nie było wyskakujących okienek typu „Zrób 1000% w jeden dzień”. Interfejs strony wyglądał surowo, profesjonalnie i przejrzyście. Warunki handlowe, specyfikacje kontraktów i prowizje były napisane czarno na białym, a nie ukryte gdzieś na dole małym druczkiem pod gwiazdką. To dało mi pierwszy kredyt zaufania.
Eksperyment w 4 etapach: od rejestracji do wypłaty
Postanowiłem prowadzić swoisty dziennik moich interakcji z platformą. Oto jak to wyglądało.

Etap 1: Rejestracja i ta nieszczęsna weryfikacja
Zacznę od minusów, a dokładniej od tego, co mnie potwornie wkurzyło. Proces KYC (Poznaj Swojego Klienta). Myślałem, że wrzucę kasę z karty w 5 minut i od razu zacznę handlować. Nic z tego. Zażądali skanu dowodu, potwierdzenia adresu (musiałem szukać świeżego rachunku za prąd), a sama weryfikacja trwała dwa dni.
Byłem zirytowany, ale potem do mnie dotarło: prawdziwych oszustów nie obchodzą twoje dokumenty. Projektom typu „scam” zależy tylko na tym, żebyś jak najszybciej przelał im krypto. Surowy compliance i długa weryfikacja to bezpośredni dowód na to, że broker działa legalnie i przestrzega europejskich przepisów o praniu brudnych pieniędzy.

Etap 2: Depozyt i handel
Wpłaciłem depozyt testowy i zacząłem budować portfel. Skupiłem się na trzech kierunkach: akcje gigantów IT (kupowałem na lokalnych dołkach), trochę bardzo zmiennych kryptowalut do daytradingu oraz klasyczny Forex (EUR/USD).
Co mogę powiedzieć o samym terminalu? Nie wiesza się. W ogóle. Nawet kiedy wychodziły ważne dane o inflacji z USA i rynkiem mocno bujało, zlecenia wchodziły precyzyjnie po wskazanych cenach. Nie zauważyłem żadnych „przypadkowych” poślizgów cenowych na korzyść brokera.

Etap 3: Test obsługi klienta (czy to „naganiacze”?)
To mój ulubiony test. Miałem dość skomplikowane pytanie dotyczące obliczania marginu (depozytu zabezpieczającego) przy przetrzymywaniu pozycji krypto przez weekend. Napisałem do supportu.
W większości podejrzanych platform po takim zapytaniu od razu dzwoni do ciebie natrętny „menedżer” i zaczyna wywierać presję: „Ma pan mało depozytu, proszę natychmiast dopłacić jeszcze 5000 euro, bo inaczej wszystko przepadnie!”.
Co zrobili w RMK Capital AG? Przysłali mi rzeczowego maila ze wzorami obliczeń i linkiem do regulaminu. Zero presji. Zero prób dobrania się do mojego portfela. Support zadziałał na 10/10.

Etap 4: Moment prawdy (Wypłata środków)
Narysować cyferki na ekranie potrafi każda strona w sieci. Najważniejsze jest to, czy oddadzą ci twoje pieniądze. Po trzech miesiącach zrealizowałem część zysków i zleciłem wypłatę 1200 EUR.
Trochę się denerwowałem (mając z tyłu głowy te negatywne opinie z sieci). Kliknąłem przycisk wypłaty.
Rezultat: po dwóch dniach roboczych pieniądze wylądowały na moim koncie w polskim banku. Bez ukrytych prowizji za przelew. Bez zmyślonych „podatków od wypłaty”, którymi tak chętnie szantażują oszuści. Po prostu moje 1200 euro.

Ewolucja opinii: skąd się biorą komentarze o „scamie”?
Przechodząc przez ten cały proces, zrozumiałem jedną prostą rzecz. Skąd w sieci bierze się ten cały krzyk o oszustwie? Ludzie przychodzą na giełdę, biorą maksymalną dźwignię, ładują cały kapitał w jedno ryzykowne aktywo bez ustawienia stop-lossa. Rynek idzie przeciwko nim, łapią margin call (tracą pieniądze) i idą na fora wypisywać, że „broker ich oszukał i wyczyścił konto”.
Ważne, by przyswoić sobie główną zasadę: Handel to zawsze ryzyko, ale tutaj ryzykujesz z powodu swoich własnych decyzji na rynku, a nie dlatego, że broker zabierze twoje pieniądze i zniknie.

Krótkie podsumowanie (Plusy i minusy)
Plusy:
Stabilny terminal bez lagów podczas dużej zmienności rynkowej.Profesjonalny support, który rozwiązuje problemy, a nie próbuje wyciągnąć kolejne depozyty.Uczciwa i bezproblemowa wypłata środków (sprawdziłem na własnej skórze).Szeroki wybór aktywów (od akcji po krypto) w jednym miejscu.
Minusy:
Skrupulatna i nie najszybsza procedura weryfikacji KYC.Interfejs może wydawać się zbyt surowy dla tych, którzy przyzwyczaili się do „zabawkowych” aplikacji z fajerwerkami.

Werdykt końcowy
Czy RMK Capital AG to firma-krzak i oszustwo? Zdecydowanie nie. To solidne, działające narzędzie dla tych, którzy chcą na poważnie zająć się inwestowaniem i tradingiem.
Jeśli wy też macie dość patrzenia, jak inflacja pożera wasze ciężko zarobione pieniądze na bankowych kontach i szukacie sprawdzonego partnera do wejścia na rynki finansowe — polecam wejść na rmkcapitalag.com, zapoznać się z warunkami i spróbować samemu. Nie wierzcie ślepo w opinie sfrustrowanych graczy, weryfikujcie wszystko na własnym doświadczeniu.

Dodaj odpowiedź

Temat postu jest wymagany. Temat postu może zawierać min. 2 znaki. Temat postu może zawierać max. 72 znaki.
Treść postu jest wymagana. Treść postu może zawierać min. 2 znaki.
Pole Autor jest wymagane. Pole Autor musi zawierać min. 2 znaki. Pole Autor musi zawierać max. 30 znaków. Pole Autor może zawierać tylko litery, cyfry oraz znaki _ i -.

Treści na Forum Bankier.pl publikowane są przez użytkowników portalu i nie są autoryzowane przez Redakcję przed publikacją... Bankier.pl nie ponosi odpowiedzialności za informacje publikowane na Forum, szczególnie fałszywe lub nierzetelne, które mogą wprowadzać w błąd w zakresie decyzji inwestycyjnych w myśl art. 39 ustawy z dnia 29 lipca 2005 r. o obrocie instrumentami finansowymi. Przypominamy, że Forum stanowi platformę wymiany opinii. Każda informacja wpływająca na decyzje inwestycyjne pozyskana przez Forum, powinna być w interesie inwestora, zweryfikowana w innym źródle.