Treści na Forum Bankier.pl publikowane są przez użytkowników portalu i nie są autoryzowane przez Redakcję przed publikacją... Bankier.pl nie ponosi odpowiedzialności za informacje publikowane na Forum, szczególnie fałszywe lub nierzetelne, które mogą wprowadzać w błąd w zakresie decyzji inwestycyjnych w myśl art. 39 ustawy z dnia 29 lipca 2005 r. o obrocie instrumentami finansowymi. Przypominamy, że Forum stanowi platformę wymiany opinii. Każda informacja wpływająca na decyzje inwestycyjne pozyskana przez Forum, powinna być w interesie inwestora, zweryfikowana w innym źródle.
Cześć, wrzucam krótkie podsumowanie dzisiejszego raportu bieżącego z godz. 13:00, bo wydaje mi się, że warto spojrzeć na to szerzej niż tylko przez pryzmat samej kwoty kontraktu.
Moim zdaniem ten kontrakt z P.A. NOVA na 22 mln zł netto to dopiero pierwszy krok. Jeśli dobrze kojarzę plany spółki dotyczące tej nieruchomości w Piotrkowie, to dzisiejsze ogłoszenie budowy zagospodarowuje tylko część całego terenu.
Myślę sobie, że sytuacja wygląda tak:
Zastanawiam się też nad wartością tego aktywa po zakończeniu całości. Jeśli faktycznie dociągną tam do pełnej planowanej zabudowy i uda się to sensownie wynająć, to wartość całego gotowego kompleksu mogłaby według mnie znacząco przekroczyć 100 mln zł, a przy dobrych wiatrach zbliżyć się nawet do obecnej wyceny rynkowej całej spółki (ok. 145 mln zł przy kursie 4,00 zł). A przecież Rank to nie tylko Piotrków, ale też inne parki handlowe, bank ziemi i zyski z projektów mieszkaniowych.
Podsumowując: uważam, że to dobry sygnał, bo po długim czekaniu na papierologię w końcu wjeżdżają koparki (start 1 kwietnia). Wygląda na to, że rynek wciąż podchodzi do wyceny dość ostrożnie, mimo że dzisiejszy raport to realny krok w stronę uwolnienia tej wartości z gruntu.