~zen_on

Mi przy 5000 mln $ przychodów i optymistycznej marży brutto 7.5% (poprawa), wychodzi 375 mln $ zysku brutto.

Koszty SG&A to około 4.4% przychodów lub 57% zysku brutto (wiadomo, na oko), średnio mi wychodzą 219 mln $, to daje zysk operacyjny 156 mln $.

Dalej są przychody finansowe, koszty finansowe, strata kursowa i inne zyski i koszty. Koszty finansowe są największe koło 1% przychodów, ale zakładam trochę niższe przez efekt skali i bardziej względem zysku, wychodzi mi 124 mln $ zysk przed opodatkowaniem.

Podatek względem tego zysku to ostatnio 21.5%, wychodzi 96.0 mln $ zysku netto (przy poprawie marży), a z taką jak podałeś (7.33%) wychodzi mi 86.0 mln $ zysku netto.

Zatem marża będzie dalej kluczowa i tutaj jest drobna zagwozdka, bo przy telefonach jest wysoka, a przy serwerach które ważą więcej w wynikach zazwyczaj niższa Teraz Q1, Q2 i Q3 może być podobna do zeszłorocznych i dopiero Q4 2026 będzie znów bliżej 8%.

Dodaj odpowiedź

Temat postu jest wymagany. Temat postu może zawierać min. 2 znaki. Temat postu może zawierać max. 72 znaki.
Treść postu jest wymagana. Treść postu może zawierać min. 2 znaki.
Pole Autor jest wymagane. Pole Autor musi zawierać min. 2 znaki. Pole Autor musi zawierać max. 30 znaków. Pole Autor może zawierać tylko litery, cyfry oraz znaki _ i -.

Treści na Forum Bankier.pl publikowane są przez użytkowników portalu i nie są autoryzowane przez Redakcję przed publikacją... Bankier.pl nie ponosi odpowiedzialności za informacje publikowane na Forum, szczególnie fałszywe lub nierzetelne, które mogą wprowadzać w błąd w zakresie decyzji inwestycyjnych w myśl art. 39 ustawy z dnia 29 lipca 2005 r. o obrocie instrumentami finansowymi. Przypominamy, że Forum stanowi platformę wymiany opinii. Każda informacja wpływająca na decyzje inwestycyjne pozyskana przez Forum, powinna być w interesie inwestora, zweryfikowana w innym źródle.