Treści na Forum Bankier.pl publikowane są przez użytkowników portalu i nie są autoryzowane przez Redakcję przed publikacją... Bankier.pl nie ponosi odpowiedzialności za informacje publikowane na Forum, szczególnie fałszywe lub nierzetelne, które mogą wprowadzać w błąd w zakresie decyzji inwestycyjnych w myśl art. 39 ustawy z dnia 29 lipca 2005 r. o obrocie instrumentami finansowymi. Przypominamy, że Forum stanowi platformę wymiany opinii. Każda informacja wpływająca na decyzje inwestycyjne pozyskana przez Forum, powinna być w interesie inwestora, zweryfikowana w innym źródle.
Strasznie nie lubię takich dywagacji w trakcie sesji, ale trzeba wyjaśnić pewne rzeczy: 1) jeśli tak wyliczasz kurs i uważasz że to gorący kartofel to bufor wzrostów jest tak mały że powinieneś oddać na już akcje, 2) dzielicie skórę na niedźwiedziu co jest skrajnie niebezpieczne, 3) teoretycznie - Ty chcesz nam powiedzieć że po sprzedaży CC dywidenda wyniesie 50%. Wskaż mi taką Spółkę z taką dywidendą, bo chętnie ją kupię, 4) uwzględniając pipeline projektów które zostaną do rozwijania (AC - droższe o jakieś 50% od CC, MM - z opcją przebudowy na PFA czy EP Bioptom - brak konkurencji) to uważam że dywidenda fair powinna oscylować w okolicach 10-20% (nie, sytuacja nie jest analogiczna do Scope), 4) sytuacja ulegnie diametralnej zmianie jeśli któreś z urządzeń pójdzie z udziałem w zysku (tu postawiłbym mimo wszystko na PacePress z kilku istotnych kwestii o których nie chcę mówić). Wtedy Spółka ma zagwarantowane stałe zyski roczne i jeśli będzie z tego dzielić dywidendę, to ten % dywidendy do ceny kursu będzie dużo mniejszy, 5) uczepiliście się tej kwoty 100mln$ za CC (i 10mln$ za PP) jako pewnik. Zwracam tylko uwagę że Prezes już dawno zrozumiał swoje i Spółki błędy w komunikacji. Rolą Prezesa nie jest podgrzewanie oczekiwań akcjonariuszy, ale ich skrajne studzenie i przedstawianie absolutnych minimów, które wie że są pewne do osiągnięcia. Ta zmiana widoczna jest szczególnie mocno w ostatnim czasie. Dlatego nikt nie wie za ile tak naprawdę pójdą poszczególne urządzenia. Radziłbym też uwzględniać w ryzyku fakt, że mogą jednak nie sprzedać nic i określić prawdopodobieństwo takiego zdarzenia. Tu nie będę go przedstawiał, 6) pod pewnymi ale mogą wypłacić dywidendę/zaliczkę w tym roku (oczywiście o ile coś sprzedadzą) Mam nadzieję że wyczerpująco i to zamknie temat kalkulowania dywidendy. Do tego jeszcze daleka droga. Także skończcie te bzdurne opowiadania. Czekać cierpliwie albo sprzedawać akcje jeśli uważacie że drogo