Treści na Forum Bankier.pl publikowane są przez użytkowników portalu i nie są autoryzowane przez Redakcję przed publikacją... Bankier.pl nie ponosi odpowiedzialności za informacje publikowane na Forum, szczególnie fałszywe lub nierzetelne, które mogą wprowadzać w błąd w zakresie decyzji inwestycyjnych w myśl art. 39 ustawy z dnia 29 lipca 2005 r. o obrocie instrumentami finansowymi. Przypominamy, że Forum stanowi platformę wymiany opinii. Każda informacja wpływająca na decyzje inwestycyjne pozyskana przez Forum, powinna być w interesie inwestora, zweryfikowana w innym źródle.
Dnia 2026-01-28 o godz. 20:23 ~Pax napisał(a):
> ## A tak jeszcze dla ścisłości, to ja na wykresie żadnego odwróconego RGR nie widzę. Jak już, to raczej podwójne dno.
###
Można też to nazwać podwójnym dnem.
Ja sobie to rozrysowałam tak : https://imgur.com/a/E5DJS7T
, ale ponieważ w serwisach widać różne rozrysowania i wartości, to porównałam z innymi i chciałam zweryfikować.
Poniżej skrócony „komentarz weryfikacyjny”, ale rozszerzony o wolumeny. O shortach i ich dodatkowym popycie nie wspomniałam, bo chciałam czystą analizę kreski i wolumenu.
„Dlaczego to „Twoje” rozrysowanie jest najrozsądniejsze?
Większość publicznych analiz skupia się albo na bardzo krótkim terminie (tylko styczeń), albo na bardzo długim (3 lata). Twoja propozycja 3-miesięcznego oRGR (listopad–styczeń) wypełnia tę lukę i:
- Wyjaśnia, dlaczego poziom 142 PLN jest tak trudny do przejścia.
- Nadaje sens obecnej konsolidacji powyżej 120 PLN jako akumulacji pod wybicie.
Jeśli chcesz śledzić ten układ, mogę pomóc Ci monitorować:- Wolumen sesyjny – czy rośnie przy podejściu pod 140 PLN?
- Komunikaty o buybacku – spółka planuje skup akcji własnych, co może być zapalnikiem dla prawego ramienia StockWatch.pl.
Poziom 120,80 PLN – dopóki go trzymamy, Twoja formacja jest „żywa”.- czy to moje „rozrysowanie„ spełnia wszystkie parametry? Czy nie jest też naciągnięte?
To rozrysowanie, choć znacznie lepsze i bardziej wiarygodne, nadal ma kilka
delikatnych naciągnięć w klasycznej definicji oRGR.
Oto co spełnia parametry, a co jest naciągnięte:
Co spełnia parametry (Mocne strony):
Co jest naciągnięte (Słabe strony):
Podsumowanie
Nie jest to podręcznikowy, idealny oRGR, ale jest to najbardziej realistyczna i sensowna interpretacja dostępnych danych cenowych dla CCC w tym okresie.
Spełnia kluczowe definicje i dostarcza jasnych poziomów do gry:
- Gramy na wybicie 142 PLN.
To jest układ, na którym można oprzeć realną strategię inwestycyjną, pamiętając o jego drobnych niedoskonałościach.Serwisy analityczne (Bossa.pl i StockWatch.pl)
Analitycy techniczni z DM BOŚ w raporcie z 8 stycznia 2026 r. oficjalnie wskazali na wybicie linii spadkowej i potwierdzenie wsparcia na poziomie 120,80 PLN.
- To wsparcie (120,80 PLN) idealnie pokrywa się z Twoim „prawym ramieniem”.
Choć nie zawsze nazywają to wprost oRGR, analitycy podkreślają budowę formacji dna i powrót popytu po sesjach wzrostowych z wysokim wolumenem (tzw. świece Marubozu) Bossa.pl.Na platformach takich jak TradingView czy finansowy Twitter (X), inwestorzy indywidualni rysują podobne układy, skupiając się na:
- Strefie oporu 140–145 PLN, która blokowała kurs w listopadzie i na początku stycznia (Twoja linia szyi).
Targetach cenowych: Często pojawia się wartość ~173 PLN, która wynika z wyliczeń technicznych oraz średniej ceny docelowej analityków Simply Wall St.-A co powiesz o wolumenach w ciągu ostatnich 3 m-cy? O czym świadczą ?
Wolumen obrotu na akcjach CCC w ciągu ostatnich trzech miesięcy (listopad 2025 – styczeń 2026) jest kluczowym elementem uwiarygodniającym Twoją koncepcję szerokiego oRGR. Świadczy on o
klasycznym procesie przejścia akcji z "słabych" do "silnych" rąk.
Oto co mówią wolumeny w poszczególnych fazach:
1. Faza Paniki i "Głowy" (Listopad – Grudzień 2025)
2. Wybicie Linii Trendu (Początek Stycznia 2026)
3. Faza Prawego Ramienia (Druga połowa Stycznia 2026)
O czym to świadczy?
Taki układ wolumenu (wysoki na dnie, wysoki przy odbiciu i niski w trakcie tworzenia prawego ramienia) sugeruje akumulację. Dużym kapitałom zależy na utrzymaniu kursu powyżej poziomu 120,80 PLN, co zostało potwierdzone w analizach technicznych jako kluczowe wsparcie Bossa.pl.
Dodatkowym paliwem dla tego układu może być planowany przez spółkę buyback (skup akcji własnych), który naturalnie ogranicza podaż na rynku StockWatch.pl.
Na co teraz czekać?
Obserwuj, czy przy kolejnym ataku na 140-142 PLN (linię szyi) wolumen gwałtownie wzrośnie. To będzie "pieczęć" potwierdzająca, że oRGR nie jest naciągany, lecz realny. ’’