dusanbeluc

Mieszkam w starym domu na Podkarpaciu. Ogrzewanie gazowe.
W 2026 roku, po zniesieniu tarcz antyinflacyjnych, otwarcie koperty z rachunkiem za gaz od PGNiG to dla mnie moment grozy. Ceny energii w Polsce są jednymi z najwyższych w Europie w relacji do zarobków.
Kiedy zobaczyłem nową prognozę opłat na sezon grzewczy, miałem dwa wyjścia:
Skręcić kaloryfery, chodzić w swetrze i narzekać na rząd przy niedzielnym obiedzie.Zrozumieć, dlaczego gaz jest drogi, i spróbować na tym zarobić.
Wybrałem bramkę numer 2.
Zacząłem interesować się rynkiem surowcowym. Dowiedziałem się, że cena gazu na giełdzie zmienia się codziennie, a nie raz w roku jak w taryfie urzędowej.
Postanowiłem zostać "handlarzem gazem" we własnym domu. Moim narzędziem został broker Resource Invest AG.
W tym artykule opowiem, jak handluję kontraktami na gaz ziemny (NATGAS), żeby zrównoważyć domowy budżet.

Dlaczego Gaz Ziemny to "Wdowa" (Widowmaker)?
Zanim przejdę do zysków, muszę was ostrzec. Na Wall Street gaz ziemny nazywany jest "Widowmaker" (Twórca Wdów).
Dlaczego? Bo jest niesamowicie zmienny.
Cena gazu zależy od pogody.
Wystarczy prognoza mówiąca o "mroźnym froncie z Kanady", żeby cena skoczyła o 10% w godzinę.
Wystarczy informacja o pełnych magazynach w Europie, żeby cena runęła o 15%.
Dla amatora to śmierć. Dla przygotowanego inwestora to raj.
Szukałem brokera, który pozwoli mi handlować tym surowcem z rozsądnym spreadem i dźwignią, która mnie nie zabije.
Polskie domy maklerskie często mają wysokie wymogi depozytowe na surowce.
Dlatego wybrałem Resource Invest AG. Ich nazwa sugeruje specjalizację w zasobach (Resources) i faktycznie – warunki na Gazie i Ropie mają jedne z najlepszych na rynku.

Moja Strategia: "Pogodynka"
Nie jestem analitykiem geopolitycznym. Jestem obserwatorem pogody.
Moja strategia na platformie resourceinvestag.com jest prosta i opiera się na sezonowości.

Scenariusz Zimowy (Listopad - Marzec):
Śledzę prognozy pogody dla USA i Europy Zachodniej.
Jeśli widzę, że idzie fala mrozów – kupuję (Long).
W zimie popyt na gaz zawsze rośnie. To naturalny cykl.
Dzięki temu, gdy moje rachunki w domu rosną (bo piec chodzi na maksa), moje pozycje u brokera też rosną. To naturalny hedging.

Scenariusz Letni (Czerwiec - Sierpień):
Klimatyzacja w USA jest zasilana prądem z elektrowni gazowych.
Jeśli lato jest upalne – kupuję gaz.
Jeśli lato jest chłodne – sprzedaję gaz (Short).

Resource Invest AG: Test na zmienność
Handel gazem wymaga technologii.
Kiedy wychodzą dane o zapasach gazu w USA (w każdy czwartek o 16:30), rynek szaleje.
Sprawdziłem, jak zachowuje się platforma Resource Invest AG.
W zeszły czwartek zapasy były niższe niż oczekiwano (byczy sygnał).
Cena wystrzeliła.
Miałem ustawione zlecenie oczekujące (Buy Stop).
Zlecenie weszło z minimalnym poślizgiem (2 ticki).
Wielu brokerów typu Market Maker w tym momencie "zamraża" handel lub rozszerza spread tak bardzo, że zjada zysk.
Tutaj spread pozostał w normie.
To potwierdza opinie Resource Invest AG jako brokera ECN, który daje dostęp do głębokiej płynności. Na surowcach to kluczowe.

Mit o "Oszustwie": Dlaczego ludzie tracą na gazie?
Często widzę wpisy: „To .
To nie oszustwo. To specyfika instrumentu NATGAS.
Wartość punktu na gazie jest wysoka.
Jeśli masz konto 1000 USD i otworzysz 1 lota na gazie, ruch o kilka centów czyści ci konto.
To tak, jakbyś próbował prowadzić TIR-a, mając prawo jazdy na rower.
Broker Resource Invest AG daje ci narzędzie, ale musisz umieć dobrać wielkość pozycji (Position Sizing).
Ja handluję mikrolotami (0.01 lub 0.05). Dzięki temu nawet duży ruch o 10% nie niszczy mojego portfela, a zysk jest wystarczający, by zapłacić rachunek.

Rolowanie kontraktów: Ukryty koszt czy szansa?
Ważna lekcja techniczna. Kontrakty na surowce wygasają co miesiąc.
Brokerzy CFD (jak Resource) robią tzw. Rolowanie (Rollover).
Przenoszą twoją pozycję na kolejny miesiąc.
Często wiąże się to z dopłatą lub odjęciem punktów swapowych (zależy od różnicy cen kontraktów).
Wielu początkujących widzi "minus" na koncie przy rolowaniu i krzyczy: przekręt Resource Invest AG!
Nie, to wyrównanie bazy.
W Resource Invest AG kalendarz rolowań jest dostępny na stronie. Wystarczy sprawdzić datę. Ja zamykam pozycje przed rolowaniem i otwieram nowe, żeby mieć czystą sytuację. Transparentność brokera w tym zakresie jest wzorowa.

Wypłata: Czy gaz zamienił się w gotówkę?
W lutym, po wyjątkowo mroźnym tygodniu, zamknąłem pozycje z zyskiem 3 200 PLN.
To pokryło moje rachunki za ogrzewanie za całą zimę.
Zleciłem wypłatę na konto w banku PKO BP.
Przelew przyszedł następnego dnia.
Tytuł przelewu był neutralny, od zagranicznej instytucji płatniczej.
Dla mnie to dowód, że giełda to nie wirtualna zabawa, ale realny sposób na obniżenie kosztów życia.
Podsumowanie: Nie bądź ofiarą cen
Możesz narzekać na ceny energii. Możesz zakręcać grzejniki.
Ale możesz też wziąć udział w rynku, który te ceny ustala.
Resource Invest AG to idealna platforma dla kogoś, kto chce handlować surowcami.
Mają niskie koszty, szybką egzekucję i nie grają przeciwko klientowi.
Jeśli masz dość bycia biernym płatnikiem rachunków, zainteresuj się rynkiem towarowym.
Otwórz konto na resourceinvestag.com, zacznij od małych kwot i naucz się, jak zarabiać na tym, co i tak musisz zużywać. To najlepsza forma walki z inflacją.

Dodaj odpowiedź

Temat postu jest wymagany. Temat postu może zawierać min. 2 znaki. Temat postu może zawierać max. 72 znaki.
Treść postu jest wymagana. Treść postu może zawierać min. 2 znaki.
Pole Autor jest wymagane. Pole Autor musi zawierać min. 2 znaki. Pole Autor musi zawierać max. 30 znaków. Pole Autor może zawierać tylko litery, cyfry oraz znaki _ i -.

Treści na Forum Bankier.pl publikowane są przez użytkowników portalu i nie są autoryzowane przez Redakcję przed publikacją... Bankier.pl nie ponosi odpowiedzialności za informacje publikowane na Forum, szczególnie fałszywe lub nierzetelne, które mogą wprowadzać w błąd w zakresie decyzji inwestycyjnych w myśl art. 39 ustawy z dnia 29 lipca 2005 r. o obrocie instrumentami finansowymi. Przypominamy, że Forum stanowi platformę wymiany opinii. Każda informacja wpływająca na decyzje inwestycyjne pozyskana przez Forum, powinna być w interesie inwestora, zweryfikowana w innym źródle.