~Antoni

Styczeń to najsłabszy miesiąc w roku w handlu, właściwie w każdej branży. Ale w przypadku CCC pogoda potrafi zrobić różnicę. A teraz jeśli ktoś twierdzi, że najważniejszy jest okres black week (faktem jest, że np. w EURO RTV AGD potrafią w ciągu TYGODNIA zrobić większy przychód jak w całych pierwszych dwóch kwartałach, ale na zakupy w EURO RTV AGD pogoda nie ma wpływu) to przypomnę, że Miłek mówił już o black week - że w tym okrsie notuja dwucyfrowy LFL na mocnych marżach. Pewnie, że pierwsza połowa listopada mogła być słaba, ale jeśli decydujący ma być black week, to można by to info odbierać jako kluczowe. A więc styczeń jest najsłabszym miesiącem w roku, ale nie ze względu na marże, tylko ze względu na zwykle nikłe przychody. Tylko że tym razem pogoda może zrobić różnice. Zakładam, że ludzie odpowiedzialni w CCC za politykę promocyjną oglądają prognozę pogody i nie wyprzedają zimowej kolekcji poniżej kosztów w sytuacji, gdy za oknem jest pierwsza prawdziwa zima od dobrych kilku lat. Co do WZA, nie wydaje mi się żeby na WZA była mowa o cyfrach. Zwykle jest uchwała, głosowanie, uchwała głosowanie itd. bez dyskusji o wynikach. Ale Miłek nie byłby sobą, gdyby nie udzielił wywiadu, czy nie wydał komunikatu na temat sprzedaży, czy otwarć. Zresztą szacunki za Q4 będą już kilkanaście dni po WZA. Od lat mówi się, że CCC jest wciąż zbyt mocno uzależnione od pogody. Jeśli to wciąż prawda, to Q4 nie może być zły. Kilka tygodni temu zastanawiano się, że 500 mln EBITDA w Q4 jest realne. Od tego czasu sytuacja diametralnie się zmieniła za sprawą pogody. Jeśli CCC nie wyciśnie tego kwartału do ostatniej kropli, to znaczy, że nie ma co liczyć na poprawę wyników w kolejnych kwartałach. Nie wiem jak będzie, ale wiecie na czym polegała moja praca, więc wiem jak to powinno wyglądać. A jaki będzie scenariusz to już kwestia kompetencji właściwych osób w CCC. Jak okaże się, że wyszło średnio, to widocznie przyszedł czas na zmianę inwestycji. I tak bardzo dobrze zarobiłem na CCC w ciągu trzech lat. EBITDA w Q3 poniżej 550 mln oznacza, że żegnam się z tą spółką.

Dodaj odpowiedź

Temat postu jest wymagany. Temat postu może zawierać min. 2 znaki. Temat postu może zawierać max. 72 znaki.
Treść postu jest wymagana. Treść postu może zawierać min. 2 znaki.
Pole Autor jest wymagane. Pole Autor musi zawierać min. 2 znaki. Pole Autor musi zawierać max. 30 znaków. Pole Autor może zawierać tylko litery, cyfry oraz znaki _ i -.

Treści na Forum Bankier.pl publikowane są przez użytkowników portalu i nie są autoryzowane przez Redakcję przed publikacją... Bankier.pl nie ponosi odpowiedzialności za informacje publikowane na Forum, szczególnie fałszywe lub nierzetelne, które mogą wprowadzać w błąd w zakresie decyzji inwestycyjnych w myśl art. 39 ustawy z dnia 29 lipca 2005 r. o obrocie instrumentami finansowymi. Przypominamy, że Forum stanowi platformę wymiany opinii. Każda informacja wpływająca na decyzje inwestycyjne pozyskana przez Forum, powinna być w interesie inwestora, zweryfikowana w innym źródle.