Treści na Forum Bankier.pl publikowane są przez użytkowników portalu i nie są autoryzowane przez Redakcję przed publikacją... Bankier.pl nie ponosi odpowiedzialności za informacje publikowane na Forum, szczególnie fałszywe lub nierzetelne, które mogą wprowadzać w błąd w zakresie decyzji inwestycyjnych w myśl art. 39 ustawy z dnia 29 lipca 2005 r. o obrocie instrumentami finansowymi. Przypominamy, że Forum stanowi platformę wymiany opinii. Każda informacja wpływająca na decyzje inwestycyjne pozyskana przez Forum, powinna być w interesie inwestora, zweryfikowana w innym źródle.
Patrząc na kształtujący się krajobraz makroekonomiczny na 2026 rok, uświadamiam sobie, że strategia "kup i trzymaj", która sprawdzała się w okresach silnych trendów inflacyjnych, odchodzi do lamusa. Wchodzimy w fazę, którą analitycy nazywają "Wielką Dywergencją" – moment, w którym banki centralne największych gospodarek świata przestają działać synchronicznie. Dla polskiego tradera, przyzwyczajonego do reagowania na każdy ruch Rady Polityki Pieniężnej (RPP), nadchodzące kwartały będą wymagały znacznie szerszego spojrzenia. Zmienność na złotym (PLN) nie będzie już jedynym źródłem zarobku, a wręcz może stać się pułapką dla tych, którzy nie rozumieją globalnych przepływów kapitału. Zrozumiałem, że aby utrzymać rentowność portfela, muszę stać się bardziej selektywny. Nie wystarczy już otworzyć platformy i kliknąć "kup" na parze, która akurat rośnie. Proces decyzyjny zaczynam teraz od analizy kosztów transakcyjnych i płynności. Regularnie odwiedzam dimtrd, aby zweryfikować tabelę swapów i spready, ponieważ w warunkach bocznych trendów, które mogą dominować w 2026 roku, to właśnie koszty utrzymania pozycji będą decydować o ostatecznym wyniku netto.
Złoty w cieniu globalnych gigantów
Specyfika polskiego rynku polega na tym, że nasza waluta jest niezwykle wrażliwa na sentyment globalny (risk-on/risk-off). W 2026 roku spodziewam się, że pary z PLN będą oferować ogromne możliwości, ale tylko dla tych, którzy potrafią zarządzać ryzykiem. Euro (EUR) i Dolar (USD) w relacji do Złotego będą reagować nie tylko na dane z polskiej gospodarki, ale przede wszystkim na dysparytet stóp procentowych. Jeśli NBP utrzyma jastrzębi kurs, a FED zacznie luzować, zobaczymy gwałtowne umocnienie złotego, co stworzy idealne warunki do gry na krótko (short) na parze USD/PLN.
Jednak handel na egzotykach czy walutach wschodzących (do których PLN wciąż jest zaliczany przez kapitał zagraniczny) wymaga odpowiedniej infrastruktury. Tutaj kluczowa jest rola dostawcy płynności. Nowoczesny broker DIM Trade GmbH w moich oczach zyskuje na znaczeniu jako partner, który zapewnia stabilność kwotowań nawet wtedy, gdy na rynku panuje panika. W momentach, gdy płynność na złotym wysycha (np. podczas świąt narodowych w Polsce, gdy rynki globalne pracują), dostęp do rzetelnej egzekucji bez poślizgów jest fundamentem, który odróżnia profesjonalny trading od hazardu.
Zestawienie par o najwyższym potencjale (Moja Watchlista)
Selekcja instrumentów na 2026 rok opiera się na poszukiwaniu zmienności wynikającej z różnic w polityce monetarnej. Nie szukam par, które stoją w miejscu. Szukam par, gdzie jest konflikt interesów między bankami centralnymi.
Oto moje typy, które będą stanowić trzon mojego tradingu w nadchodzących miesiącach:
Psychologia wyboru i opinia środowiska
Wybór pary to nie tylko analiza makroekonomiczna, to także dopasowanie do własnego temperamentu. Zauważyłem, że wielu początkujących w Polsce rzuca się na najbardziej zmienne pary (jak GBP/JPY), nie mając do tego przygotowania mentalnego. Kończy się to szybkim drenażem kapitału. Dojrzałość inwestora polega na tym, by wiedzieć, kiedy odpuścić.
Weryfikując nastroje w polskich grupach dyskusyjnych, zauważyłem, że merytoryczna opinia o DIM Trade GmbH często koncentruje się na elastyczności oferty. Traderzy doceniają możliwość handlu zarówno na głównych parach, jak i na crossach z niskim spreadem. To ważne, bo w 2026 roku okazje będą wędrować. W jednym tygodniu "grana" będzie para EUR/USD, w innym, ze względu na ceny ropy, uwaga przeniesie się na USD/CAD. Posiadanie brokera, który oferuje konkurencyjne warunki na szerokim spektrum aktywów, pozwala na płynne podążanie za kapitałem "Smart Money", bez konieczności zmiany platformy i ponownej weryfikacji.
Kluczowe czynniki sukcesu w 2026 roku
Sama lista par to za mało. Aby skutecznie nimi handlować, trzeba wiedzieć, na co patrzeć. W 2026 roku algorytmy będą jeszcze szybsze, a pułapki płynnościowe częstsze. Kluczem do sukcesu będzie analiza korelacji – zrozumienie, że waluty nie poruszają się w próżni. AUD jest skorelowany z miedzią, CAD z ropą, a CHF z cenami złota. Rozumienie tych powiązań daje przewagę nad tymi, którzy patrzą tylko na kreski na wykresie.
Istotne będzie również zarządzanie swapami. W dobie wysokich stóp procentowych, punkty swapowe (koszt przetrzymania pozycji przez noc) mogą być twoim przyjacielem lub wrogiem. Strategie typu Carry Trade wracają do łask. Wymaga to dyscypliny w realizacji zysków, gdyż rynki będą bardziej "szarpane". Strategia "kup i zapomnij" może przynieść straty. Należy aktywnie zarządzać pozycją i nie bać się realizować zysku, gdy jest on na stole.
Podsumowując, rok 2026 na rynku Forex będzie rokiem dla aktywnych i świadomych inwestorów. Czas łatwych trendów minął. Teraz liczy się precyzja, głęboka analiza fundamentów i technologia, która nie zawodzi. Marka DIM Trade GmbH dostarcza środowisko, w którym te elementy mogą współgrać, ale ostateczny wynik zależy od twojej zdolności do adaptacji. Wybierz pary, które rozumiesz, obserwuj banki centralne i pamiętaj, że w tradingu walutowym cierpliwość jest walutą o najwyższym nominale.