Treści na Forum Bankier.pl publikowane są przez użytkowników portalu i nie są autoryzowane przez Redakcję przed publikacją... Bankier.pl nie ponosi odpowiedzialności za informacje publikowane na Forum, szczególnie fałszywe lub nierzetelne, które mogą wprowadzać w błąd w zakresie decyzji inwestycyjnych w myśl art. 39 ustawy z dnia 29 lipca 2005 r. o obrocie instrumentami finansowymi. Przypominamy, że Forum stanowi platformę wymiany opinii. Każda informacja wpływająca na decyzje inwestycyjne pozyskana przez Forum, powinna być w interesie inwestora, zweryfikowana w innym źródle.
Wiesz, Nitrochem jest nie tylko najwiekszym na Zachodzie producentem trotylu ale w zasadzie obecnie monopolista. Konkurencyjne wytwórnie (np. w Finlandii) dopiero są budowane. Wszystko przez ochronę srodowiska bo produkcja trotylu jest mocno na bakier z ekologią. Trotył produkuje się z toulenu poprzez różne (3) fazy nitrowania gdzie wykorzystuje się kwas azotowy i siarkowy. Na koniec surowy trotył oczyszcza się przy użyciu siarczanu sodu. Produkowane są więc nieciekawe odpady. Hubtech ma różne technologie bio, eko i być może można z nich skorzystać przy produkcji trotylu czy innych materiałów wybuchowych. Kto wie co jest na rzeczy.
Mam nadzieję że trochę rozjaśniłem ale specjalistą nie jestem.