Treści na Forum Bankier.pl publikowane są przez użytkowników portalu i nie są autoryzowane przez Redakcję przed publikacją... Bankier.pl nie ponosi odpowiedzialności za informacje publikowane na Forum, szczególnie fałszywe lub nierzetelne, które mogą wprowadzać w błąd w zakresie decyzji inwestycyjnych w myśl art. 39 ustawy z dnia 29 lipca 2005 r. o obrocie instrumentami finansowymi. Przypominamy, że Forum stanowi platformę wymiany opinii. Każda informacja wpływająca na decyzje inwestycyjne pozyskana przez Forum, powinna być w interesie inwestora, zweryfikowana w innym źródle.
Ciekawe skąd wzięłaś te 20%, ja policzyłem i średnia ważona wychodzi 7,1%
Jestem zaskoczony tym raportem, zwłaszcza że biorąc pod uwagę systematycznie rosnące ceny węgla (od maja na rynkach światowych) Bogdanka zgodziła się na jakieś rabaty.
Druga sprawa to skąd niektórzy (forumowicze) wiedzieli że tego rodzaju informacja pojawi się pod koniec roku? Myślę że to sprawa do wyjaśnienia przez odpowiednie służby.
Teraz dodatkowe obliczenia, bo nie wiem skąd Ci wychodzą 400 mln?
W pierwszym kwartale 2025 roku Grupa LW Bogdanka wypracowała 283,5 mln zł skonsolidowanego zysku netto, jeżeli od tego odejmiemy 144,85 mln z odszkodowania - po pierwszym kwartale zostaje 138,65 mln zł.
Zakładając 7% obniżkę cen wynikających z kontraktów to zysk spadłby o ok. 8 mln zł, a więc pozostaje 144-8 = 136 mln zł.