Treści na Forum Bankier.pl publikowane są przez użytkowników portalu i nie są autoryzowane przez Redakcję przed publikacją... Bankier.pl nie ponosi odpowiedzialności za informacje publikowane na Forum, szczególnie fałszywe lub nierzetelne, które mogą wprowadzać w błąd w zakresie decyzji inwestycyjnych w myśl art. 39 ustawy z dnia 29 lipca 2005 r. o obrocie instrumentami finansowymi. Przypominamy, że Forum stanowi platformę wymiany opinii. Każda informacja wpływająca na decyzje inwestycyjne pozyskana przez Forum, powinna być w interesie inwestora, zweryfikowana w innym źródle.
To moja opinia i proszę się nią nie sugerować. Tekst nie ma charakteru doradczego:
1) Nie wiem czy mam rację. Nie chcę się jednak kopać z rynkiem.
2) Zdywersyfikowane ETFy zawierające najlepsze firmy na świecie (które kupiłem za sprzedany dziś PCX i PCR) dały mi w tym roku 22,42% i 14,17% zysku. Poza tym mają w miarę przewidywalną dywidendę i co najważniejsze nie muszę tak śledzić poczynań zarządu i raportów.
3) W PCX najbardziej boję się, że nowe moce produkcyjne i fabryki będą obciążeniem, jeśli nie będzie popytu. Mam wiedzę z kilku gałęzi przemysłu dla których produkuje produkty PCX i sytuacja jest słaba.
4) Marże systematycznie spadają. Moim zdaniem lepiej kupić nawet droższą firmę, ale mającą kilkadziesiąt procent marży, niż taką mającą kilka. Liczyłem, że od 2026 w PCX zaczną nadrabiać ilością, ale słabo im idzie.
5) Wycena na podstawie DCF przemawia za sprzedażą - nie chcę tu podawać jaka cena mi wychodzi.
6) Bardzo ciężko jest ustalić i porównać ceny poszczególnych "chemikaliów" sprzedawanych przez PCR i PCX. Jednak często wyznacznikiem była soda kaustyczna (produkowana przez PCR). Jej ceny zaczęły mocno spadać.
7) Naprawdę szkoda mi było sprzedawać te akcje bo liczyłem, że z biegiem lat wesprą mnie na emeryturze.