Treści na Forum Bankier.pl publikowane są przez użytkowników portalu i nie są autoryzowane przez Redakcję przed publikacją... Bankier.pl nie ponosi odpowiedzialności za informacje publikowane na Forum, szczególnie fałszywe lub nierzetelne, które mogą wprowadzać w błąd w zakresie decyzji inwestycyjnych w myśl art. 39 ustawy z dnia 29 lipca 2005 r. o obrocie instrumentami finansowymi. Przypominamy, że Forum stanowi platformę wymiany opinii. Każda informacja wpływająca na decyzje inwestycyjne pozyskana przez Forum, powinna być w interesie inwestora, zweryfikowana w innym źródle.
Strona brauninvestholding oferuje usługi dostępu do giełdy i postanowiłem napisać ten post żeby opisać co i jak po miesiącu zabawy na ich terminalu. Mieszkam w Polsce w okolicach Wrocławia i powiem wam że trzymanie oszczędności w skarpecie albo w naszych bankach to teraz słaby pomysł. Oferta w takim PKO BP czy Pekao jest bezpieczna ale zyski są żadne bo inflacja zjada wszystko a do tego ten nieszczęsny podatek Belki który zabiera 19 procent z każdego zarobionego grosza skutecznie zniechęca do lokalnych inwestycji. Szukałem więc zagranicznego brokera żeby mieć trochę więcej luzu i ominąć te nasze biurokratyczne bariery i tak trafiłem na Braun Invest Holding bo szukałem czegoś prostego na start.
Jeśli chodzi o wrażenia z samej platformy to jestem pozytywnie zaskoczony bo wszystko działa bezpośrednio w przeglądarce więc nie trzeba nic instalować na komputerze co dla mnie jest dużym plusem. Interfejs jest czytelny i nieprzeładowany zbędnymi funkcjami więc szybko się połapałem gdzie kupić a gdzie sprzedać. Handluję głównie na parze dolar złoty bo obserwuję kurs w kantorach i śledzę co tam prezes NBP znowu wymyślił. Zlecenia wchodzą szybko i nie zauważyłem żeby system się zawieszał nawet jak jest duży ruch na rynku. Jedyny minus to była rejestracja i weryfikacja która zajęła mi trzy dni. Wymagali skanu dowodu i potwierdzenia adresu ale ciągle im coś nie pasowało a to jakość zdjęcia a to ucięty róg. Musiałem pisać do supportu i czekać na ręczne zatwierdzenie co mnie mocno wkurzyło na początku bo chciałem już działać.
Najważniejszym testem po tym miesiącu była dla mnie wypłata środków bo wiadomo że wpłacić to każdy potrafi ale odzyskać swoje to inna bajka. Zarobiłem trochę grosza i zleciłem przelew na moje konto w Santanderze żeby sprawdzić czy są wypłacalni. W regulaminie jest napisane że realizacja trwa do pięciu dni roboczych. Czekałem cztery dni w stresie czy to nie oszustwo bo pieniędzy nie było na koncie. Ale piątego dnia rano dostałem powiadomienie że środki wpłynęły. Prowizja została pobrana ale była zgodna z tabelą opłat więc nie mam pretensji. Podsumowując mogę stwierdzić że Braun Invest Holding to wypłacalny broker który ma wygodną platformę chociaż proces weryfikacji dokumentów jest u nich męczący i wymaga cierpliwości ale da się to przeżyć jeśli szukacie alternatywy dla polskich banków.