Treści na Forum Bankier.pl publikowane są przez użytkowników portalu i nie są autoryzowane przez Redakcję przed publikacją... Bankier.pl nie ponosi odpowiedzialności za informacje publikowane na Forum, szczególnie fałszywe lub nierzetelne, które mogą wprowadzać w błąd w zakresie decyzji inwestycyjnych w myśl art. 39 ustawy z dnia 29 lipca 2005 r. o obrocie instrumentami finansowymi. Przypominamy, że Forum stanowi platformę wymiany opinii. Każda informacja wpływająca na decyzje inwestycyjne pozyskana przez Forum, powinna być w interesie inwestora, zweryfikowana w innym źródle.
Wchodzę na kartę gry i z dnia na dzień przybywa nowych recenzji. Zainteresowanie całkiem sensownie się utrzymuje, zdecydowanie powyżej moich przewidywań, ja myślałem że po paru dniach to będzie 5 graczy, a tu jest regularnie 100. Na twitch codziennie jest Winter streamowany przez strimerów od kilku do kilkuset widzów. To dla mnie jasny sygnał, że zainteresowanie grą jest mega spore przynajmniej względem moich przewidywań. Na rynku dawno nie wyszedł survival, a jedyna konkurencja w tematyce zimowej to The Long Dark, które każdy już ograł i potrzebuje alternatywy, którą właśnie jest Winter.
Gra ma oceny 60-63% na Steam, co można przełożyć na ocenę 6/10. Mam w grze ok. 20 godzin i mogę się podpisać tutaj pod ocenami graczy. Obecnie jest to fajna gra, na pewno powyżej przeciętnej, ale ma masę rzeczy do poprawy i 6/10 to uczciwa ocena. Dobra wiadomość jest taka, że wszystkie bolączki, które występują w grze, można dość niskim kosztem i nakładem czasowym (wg mnie) wyprostować. Fundamenty gry, które byłyby bardzo trudne do zmiany (np. grafika), są na wysokim poziomie. Problemy to jakieś niedociągnięcia techniczne, mało recept do tworzenia w grze, balans gry. Wyprostują to i mają grę 7/10 i 70%+ pozytywnych opinii na Steam.
Zauważcie, że wszystkich recenzji nie ma wiele, co oznacza, że jak z czasem średnia ostatnich to będzie 70%+ pozytywnych, to nie zajmie długo, kiedy wyjdziemy z "mieszanych" na wszystkich recenzjach. Wg mnie potencjał Wintera jest spory, jeśli do niego jeszcze trochę przysiąść i może wydać jakieś darmowe DLC, aby zwiększyć marketingowo zainteresowanie.
W spółce na pewno trwa debata ile jeszcze poświęcić na rozwój Wintera i sami devi na forum Steam to nie wprost przyznają. Wg mnie warto poświęcić jeszcze miesiąc-dwa wsparcia i bacznie obserwować reakcje graczy na nowe patche i jeśli zainteresowanie się utrzymuje to lecieć w to nawet dalej i dalej rozwijać produkt. Można też podejść trochę marketingowo i nie odzywać się np. dwa miesiące i wydać ogromnego patcha do gry. Wg mnie porzucenie wsparcia na tym etapie byłaby głupotą, skoro mamy grę 6/10 to łatwo ją wynieść na 7/10 albo na 7,5/10, a biorąc pod uwagę ostatni zastój na rynku survivali to taka gra przynosiłaby zyski przed masę czasu.
Ja jako gracz i nie tylko akcjonariusz czekam na oficjalnty statement czy roadmapę rozwoju gry. Póki co jest w tym względna cisza i niestety to sugeruje brak większego wsparcia po premierze. Dla mnie to byłby strzał w stopę. Wyniesienia Wintera do poziomu gry 7/10 jest kluczowe, bo buduje bazę graczy pod Ref Frost. Jeśli Winter zostanie z takimi ocenami jak teraz (a jak nie będzie wsparcia to jeszcze spadną), to jaka to jest reklama dla projektu bazującego na tej grze?