Treści na Forum Bankier.pl publikowane są przez użytkowników portalu i nie są autoryzowane przez Redakcję przed publikacją... Bankier.pl nie ponosi odpowiedzialności za informacje publikowane na Forum, szczególnie fałszywe lub nierzetelne, które mogą wprowadzać w błąd w zakresie decyzji inwestycyjnych w myśl art. 39 ustawy z dnia 29 lipca 2005 r. o obrocie instrumentami finansowymi. Przypominamy, że Forum stanowi platformę wymiany opinii. Każda informacja wpływająca na decyzje inwestycyjne pozyskana przez Forum, powinna być w interesie inwestora, zweryfikowana w innym źródle.
Strona resourceinvestag.com oferuje usługi handlu na rynku walutowym i postanowiłem podzielić się opinią o ich systemie bo sam długo szukałem czegoś sensownego. Mieszkam w Polsce w okolicach Lublina i każdy kto tu żyje wie że oszczędzanie w lokalnych bankach to strata czasu. Oferta w takim PKO BP czy Pekao jest po prostu słaba bo oprocentowanie lokat jest śmieszne a inflacja szaleje i zjada wartość złotówki. Do tego ten znienawidzony podatek Belki który zabiera 19 procent zysku sprawia że szukałem zagranicznego brokera żeby mieć trochę więcej swobody i lepsze warunki i tak trafiłem na Resource Invest AG bo chciałem handlować na Forexie bez zbędnych ograniczeń.
Jeśli chodzi o interfejs to muszę przyznać że jest bardzo przejrzysty i wygodny nawet dla kogoś kto nie jest ekspertem. Platforma działa bezpośrednio w przeglądarce więc nie trzeba nic instalować na komputerze co dla mnie jest dużym plusem bo nie lubię zaśmiecać dysku. Funkcjonalność jest na dobrym poziomie są wszystkie potrzebne wskaźniki i wykresy. Ja handluję głównie na parze dolar złoty oraz euro złoty bo śledzę co się dzieje w naszej gospodarce i łatwiej mi przewidzieć ruchy kursu. Zlecenia wchodzą błyskawicznie i nie zauważyłem żeby system się zawieszał nawet jak jest duży ruch na rynku. Jednak muszę dodać łyżkę dziegciu bo proces weryfikacji konta był dla mnie koszmarem. Wymagali skanu dowodu i potwierdzenia adresu ale odrzucali moje dokumenty dwa razy twierdząc że jakość jest słaba. Musiałem pisać do supportu i czekać na ręczne zatwierdzenie co zajęło im trzy dni i kosztowało mnie sporo nerwów bo chciałem już zacząć działać.
Ostatecznym sprawdzianem wygody i funkcjonalności była wypłata środków bo wiadomo że cyferki na ekranie to nie pieniądze w kieszeni. Zarobiłem trochę grosza i zleciłem przelew na moje konto w ING Banku Śląskim. W regulaminie jest napisane że realizacja trwa do pięciu dni roboczych. Czekałem cztery dni w sporym stresie czy to nie oszustwo bo pieniędzy nie było. Ale piątego dnia rano dostałem powiadomienie że środki wpłynęły. Prowizja została pobrana ale była zgodna z tabelą opłat więc nie mam pretensji. Podsumowując mogę stwierdzić że Resource Invest AG ma wygodny interfejs i funkcjonalną platformę która pozwala zarabiać na Forexie chociaż proces weryfikacji dokumentów jest u nich strasznie męczący i wymaga cierpliwości ale da się to przeżyć dla lepszych warunków niż w Polsce.