Treści na Forum Bankier.pl publikowane są przez użytkowników portalu i nie są autoryzowane przez Redakcję przed publikacją... Bankier.pl nie ponosi odpowiedzialności za informacje publikowane na Forum, szczególnie fałszywe lub nierzetelne, które mogą wprowadzać w błąd w zakresie decyzji inwestycyjnych w myśl art. 39 ustawy z dnia 29 lipca 2005 r. o obrocie instrumentami finansowymi. Przypominamy, że Forum stanowi platformę wymiany opinii. Każda informacja wpływająca na decyzje inwestycyjne pozyskana przez Forum, powinna być w interesie inwestora, zweryfikowana w innym źródle.
Ta kooperacja dronowa PRH z estońską Baltic Ghost Wings i amerykańskim Ondas raczej nieprzypadkowo się pojawiła. Szef MON mówi o nawet kilkunastu miliardach na drony z programu SAFE. I dodaje: "Bardzo dużo zadań z Tarczy Wschód. Tarcza Wschód jest projektem europejskim. Nie jest projektem polskim jest przez Polskę wymyślonym, ale stała się projektem europejskim. To jest wsparcie systemów dronowych i antydronowych. To stawiamy na pierwszym miejscu. Jesteśmy gotowi i za kilka dni program obrony antydronowej, obrony przeciwdronowej wzmacniający obronę powietrzną zostanie zaprezentowany." Żeby nie było, że naganiam, to pozniechęcam trochę: po pierwsze - teraz 3 miesiące negocjacji z Unią o konkretnych projektach. Po drugie - lista projektów, generalnie, utajniona. Co tu mówić zatem o wykonawcach? Po trzecie- na rynku dronów konkurencja bardzo duża. Więc może nie warto czekać i lepiej sprzedawać dalej? Ja nie widzę na giełdzie, poza duetem PRH - Zremb i ewentualnie Niewiadowem i Lubawą nikogo, kto ma realne szanse na kontrakty w ramach SAFE. A jeśli spojrzeć na temat dronów i dodatkowo - współpracy międzypaństwowej w ramach kontraktów ( Kosiniak mówi, że 20 że 140 zadań w ramach SAFE to współpraca zagraniczna) to w ogóle nie wiem, czy poza Dąbrowskim i Bergmannem oraz ich obecnym kolegą Acuną ( kiedyś w CIA, dziś w estońskim BGW) ktoś coś z SAFE wyrwie. Dlatego ja spokojnie czekam :-)