~vr46

Cześć wszystkim. Na CCC jestem aktywny od mniej więcej 3 lat i chciałem się podzielić następującymi przemyśleniami.

1.Liderzy biznesu z dalekosiężną wizją mają tendencję do malowania cukierkowych obrazków odnośnie przyszłości. Grzechem Miłka jest to, że nie przedstawia zrównoważonego obrazu, jaki płynie z dużych inwestycji w retail. Sam spędziłem kilka lat w retailu i mogę powiedzieć, że dany punkt sprzedaży osiąga swój potencjał sprzedażowy nie wcześniej niż w 3-cim pełnym roku roku działalności. Operowanie przyrostem dodatkowych m2 vs przychody tu i teraz to proszenie się o kłopoty. Jak inwestorzy w to uwierzą to przechlapane
2. W przyrodzie nieczęsto się zdarza sytuacja solidnego 2-cyfrowego przyrostu sprzedaży i poprawy marży% na sprzedaży. Jak jesteś agresywny walcząc o top line - szczególnie w tak konkurencyjnym biznesie jak buty - to utrzymanie marży% jest sukcesem - i to trzeba powiedzieć
3. Shorciarze znają te prawidłowości i jak słyszą taką piękną melodię i widzą, jak większy kapitał ładuje się w spółkę to grają na spadek.
4. Ktoś tu ostatnio wspomniał, że żaden grubas nie gra na krótko na trupie - pełna zgoda. Oni wiedzą, że będzie sprężyna, natomiast płytkość naszego rynku i liberalne przepisy powodują, że sterują momentem, kiedy nastąpi wybicie. Oczywiście, jeżeli fundamentalnie spółka pokaże mocną poprawę (co ciekawe - priorytetem moim zdaniem jest marża% na sprzedaży a nie dynamika sprzedaży), to któryś grubas się wysypie pierwszy i może (choć nie musi) ruszyć lawina. Pamiętajcie, że gracze o profilu short spotykają się na różnych spółkach i na różnych rynkach i nauczyli się komitywy, żeby sobie nie zrobić krzywdy.

Moim zdaniem shorciarzy pokona wczesna zima w Polsce i to, że świeżo oddana powierzchnia zacznie szybciej pracować.

Dodaj odpowiedź

Temat postu jest wymagany. Temat postu może zawierać min. 2 znaki. Temat postu może zawierać max. 72 znaki.
Treść postu jest wymagana. Treść postu może zawierać min. 2 znaki.
Pole Autor jest wymagane. Pole Autor musi zawierać min. 2 znaki. Pole Autor musi zawierać max. 30 znaków. Pole Autor może zawierać tylko litery, cyfry oraz znaki _ i -.

Treści na Forum Bankier.pl publikowane są przez użytkowników portalu i nie są autoryzowane przez Redakcję przed publikacją... Bankier.pl nie ponosi odpowiedzialności za informacje publikowane na Forum, szczególnie fałszywe lub nierzetelne, które mogą wprowadzać w błąd w zakresie decyzji inwestycyjnych w myśl art. 39 ustawy z dnia 29 lipca 2005 r. o obrocie instrumentami finansowymi. Przypominamy, że Forum stanowi platformę wymiany opinii. Każda informacja wpływająca na decyzje inwestycyjne pozyskana przez Forum, powinna być w interesie inwestora, zweryfikowana w innym źródle.