Treści na Forum Bankier.pl publikowane są przez użytkowników portalu i nie są autoryzowane przez Redakcję przed publikacją... Bankier.pl nie ponosi odpowiedzialności za informacje publikowane na Forum, szczególnie fałszywe lub nierzetelne, które mogą wprowadzać w błąd w zakresie decyzji inwestycyjnych w myśl art. 39 ustawy z dnia 29 lipca 2005 r. o obrocie instrumentami finansowymi. Przypominamy, że Forum stanowi platformę wymiany opinii. Każda informacja wpływająca na decyzje inwestycyjne pozyskana przez Forum, powinna być w interesie inwestora, zweryfikowana w innym źródle.
O ile spółka nie pójdzie drogą maksymalnego rozwadniania i dodruku dla konkretnych inwestorów, to to jest okazja cenowa jakich mało. Jeżeli będzie tak, jak zapowiedział prezes, że zysk ze sprzedaży Genomtec ID idzie dla akcjonariuszy, to super sprawa. Martwi mnie troszeczkę jednak to zbyt duże FF. Żeby nie chcieli zrobić tak jak AWM czyli maksymalnie rozwodnić akcje, dołując kurs i emitując dla kogoś z wyłączeniem dotychczasowych inwestorów. Tamci przekroczyli już 100 milionów akcji na spółce, która nic nie robi. Tutaj jest jeszcze przyzwoicie. Zresztą nie porównuję tych spółek, bo byłoby to nieporozumienie. Ja trochę kupiłem - świetna okazja cenowa.
Plusem dla mnie na tej spółce jest:
- duża liczba zatrudnionych (spółka nadal tworzy, nie wegetuje)
- kroki w kierunku wydzielenia spółek pod sprzedaż (to generuje koszty, skoro to robią, muszą być powody)
- konkretne osiągnięcia jeżeli chodzi o Genomtec ID - jest działający produkt, plus jeszcze inne patenty.
- o ile dobrze pamiętam dodrukowane akcje szły jako wynagrodzenie dla pracowników (czy jakieś premie). Więc tutaj jest to pozytywne (chyba, że pomyliłem spółki)
Minus:
- duże FF (oznaczające brak zainteresowania większych podmiotów zyskiem, który prezes oświadczył przeznaczyć dla akcjonariuszy)
- brak stałych przychodów (dobrze jest, gdy spółka wykazuje też umiejętności zarabiania pieniędzy, nie tylko wynalazki i patenty)
Podsumowując. Jeżeli spółka nie jest słupem dla jakiegoś zagranicznego koncernu, który postanowił sobie na polskim rynku pozyskać fundusze i zrealizować kilka patentów (wydaje mi się, że nie), to raczej wszystko jest na dobrej drodze.
Na razie traktuję to jako okazję cenową. Nie wydziela się bez powodu spółki pod sprzedaż. Zobaczymy.