~Delaware

coś urwało z poprzedniego wpisu
###
Kapustę należy codziennie dociskać (ubijać), najlepiej kilka razy dziennie, w pierwszych dniach kiszenia.  Kontynuuj ubijanie i przebijanie kapusty (np. drewnianą pałeczką), aby odprowadzić gazy, dopóki proces fermentacji nie zacznie zwalniać, co zwykle trwa od 2 do 10 dni. Po około 10-ciu dniach: gdy kapusta zacznie puszczać wystarczająco dużo soku, aby w całości ją zakryć, możesz przełożyć ją do słoików lub przenieść beczułkę (drewnianą lub z kamionki) do chłodnego miejsca, np. do piwnicy.  Zakrywają sterylną gazą i dociskając np. talerzem, a na nim czysty kamień lub duży słoik z wodą.  
                    Dodatkowe wskazówki: optymalna temperatura do kiszenia to ok. 20-22 oC. Niższa temperatura spowalnia proces fermentacji, wyższa go przyspiesza. Po około1-2 dniach od rozpoczęcia kiszenia przebijać kapustę od dna, aby uwolnić gazy. Zapobiegnie to pojawieniu się gorzkiego smaku.
Ps. Mam taką kiszonkę co roku, moja ślubna przejęła tradycje od moich babć. Polecam każdemu kiszoną kapustę własnej roboty. Pychota !!! Samo Zdrowie !!! Przechowuje się idealnie, aż do lata !

Dodaj odpowiedź

Temat postu jest wymagany. Temat postu może zawierać min. 2 znaki. Temat postu może zawierać max. 72 znaki.
Treść postu jest wymagana. Treść postu może zawierać min. 2 znaki.
Pole Autor jest wymagane. Pole Autor musi zawierać min. 2 znaki. Pole Autor musi zawierać max. 30 znaków. Pole Autor może zawierać tylko litery, cyfry oraz znaki _ i -.

Treści na Forum Bankier.pl publikowane są przez użytkowników portalu i nie są autoryzowane przez Redakcję przed publikacją... Bankier.pl nie ponosi odpowiedzialności za informacje publikowane na Forum, szczególnie fałszywe lub nierzetelne, które mogą wprowadzać w błąd w zakresie decyzji inwestycyjnych w myśl art. 39 ustawy z dnia 29 lipca 2005 r. o obrocie instrumentami finansowymi. Przypominamy, że Forum stanowi platformę wymiany opinii. Każda informacja wpływająca na decyzje inwestycyjne pozyskana przez Forum, powinna być w interesie inwestora, zweryfikowana w innym źródle.