~Delaware


> A cytując mądrości ludowe babci jednego z kolegów, to do kiedy tą kapustę się ubijało? :-D

###
Kapustę należy codziennie dociskać (ubijać), najlepiej kilka razy dziennie, w pierwszych dniach kiszenia.  Kontynuuj ubijanie i przebijanie kapusty (np. drewnianą pałeczką), aby odprowadzić gazy, dopóki proces fermentacji nie zacznie zwalniać, co zwykle trwa od 2 do 10 dni. Po około 10-ciu dniach: gdy kapusta zacznie puszczać wystarczająco dużo soku, aby w całości ją zakryć, możesz przełożyć ją do słoików lub przenieść beczułkę (drewnianą lub z kamionki) do chłodnego miejsca, np. do piwnicy.  Zakrywają sterylną gazą i dociskając np. talerzem, a na nim czysty kamień lub duży słoik z wodą.  
                    Dodatkowe wskazówki: optymalna temperatura do kiszenia to ok. 20−22∘

Dodaj odpowiedź

Temat postu jest wymagany. Temat postu może zawierać min. 2 znaki. Temat postu może zawierać max. 72 znaki.
Treść postu jest wymagana. Treść postu może zawierać min. 2 znaki.
Pole Autor jest wymagane. Pole Autor musi zawierać min. 2 znaki. Pole Autor musi zawierać max. 30 znaków. Pole Autor może zawierać tylko litery, cyfry oraz znaki _ i -.

Treści na Forum Bankier.pl publikowane są przez użytkowników portalu i nie są autoryzowane przez Redakcję przed publikacją... Bankier.pl nie ponosi odpowiedzialności za informacje publikowane na Forum, szczególnie fałszywe lub nierzetelne, które mogą wprowadzać w błąd w zakresie decyzji inwestycyjnych w myśl art. 39 ustawy z dnia 29 lipca 2005 r. o obrocie instrumentami finansowymi. Przypominamy, że Forum stanowi platformę wymiany opinii. Każda informacja wpływająca na decyzje inwestycyjne pozyskana przez Forum, powinna być w interesie inwestora, zweryfikowana w innym źródle.