~N

"Towarzysze" niedoli Za mało siedzę w temacie, ale zdając się na wasze wcześniejsze informacje z różnyh źródeł , wtrącałam swoje trzy grosze w sposób krótki mając nadzieje, że zostaną odczytane z nich moje sugestie, ale myślę, że przeszły bez echa, więc teraz sformułuję je może bardziej czytelnie. Moim zdaniem (jak i wielu z was)najważniejsze sprawy, to udowodnienie, że: 1) Ciągłość działalności, to jedynie ciągłość wpisu 2) Czasowe zaprzestanie działalności, jakkolwiek nie użyte w ustawie, istniało i istnieje do dzisiaj Dlaczego ZUS w ostatnich decyzjach nie szafuje tak chętnie słowem:"wpis",a wręcz go unika (mój ostatni post): a)Bo już udowodnione zostało, że ani data wpisu, ani określona w nim przez nas data rozpoczęcia działalności, nie mają żadnego znaczenia dla ustalenia okresów podlegania ubezpieczeniu - liczy się tylko data, od której faktycznie wykonywaliśmy działalność. b)Bo chce odciągnąć uwagę od faktu,że ciągłość działalności, to jedynie ciągłość wpisu. Ad.1) Ciągłość działalności jako ciągłość wpisu: * Gosia już nie raz o tym pisała (cytaty autorytetów) * W jednym z postów dopisałam do postu Gosi analogie między pracą pracownika zatrudnionego na czas nieokreślony, a pracą naszą też tworzoną na czas nieokreślony (ciągłość w obu formach pracy zarobkowej przy jednoczesnych czasowych zaprzestawaniach wykonywania - przeczytajcie} * W Urzędzie Miasta,gdy pytamy się, czy mamy złożyć oświadczenie, że chcemy czasowo zaprzestać działalność, odpowiadają nam,że nie, bo tylko w przypadku "TRWAŁEGO zaprzestania wykonywania działalności" mamy taki obowiązek (oSDG) i tak należy rozumieć Art.7e ustawy PDG ( w jednym z postów pytałam, czy ktoś próbował otrzymać na piśmie potwierdzenie tego z wydziału ewid.dział.gospod. i zostałam przez was źle zrozumiana - chodziło mi o otrzymanie pisma typu;"W związku z czasowym zaprzestaniem wykonywania działalności nie ma obowiązku zawiadamiania tutejszego wydziału ani nie składa się żadnego oświadczenia w jakiejkolwiek innej formie".} Ad. 2) Czasowe zaprzestanie wykonywania * zgodnie z art.6 ustawy oSDG mamy wolność na równych prawach w "podejmowaniu,wykonywaniu i zakończeniu" działalności gospo. i żadna ustawa nie zabrania nam czasowo zaprzestać * kody z rozporzadzeń M.P.iP.S. * jeżeli pracownik może mieć urlop bezpłaty wszystko jedno z jakiego powodu i kiedy chce (liczy się tylko zgoda pracodawcy), to dlaczego my nie? * ZUS uznając pewne okresy nie podlegające ubezpieczeniom ( tak jak ostatnio u mnie), sam przyznaje się,że czasowe zaprzestanie jest * dalsze uzasadnienia jak do pkt.1) Ustawa SUS w sposób jednoznaczny wskazywała kto i kiedy podlega ubezpieczeniom ("równość"}i jak to już tyle razy podkreślaliście,powstała w oparciu o ustawę DG, a zamiana pojęć "prowadzenie" i "wykonywanie" (wykazała to obszernie Gosia)w późniejszych ustawach nie ma żadnego znaczenia, jeśli nie było jakichkolwiek zmian w ustawie SUS.

Dodaj odpowiedź

Temat postu jest wymagany. Temat postu może zawierać min. 2 znaki. Temat postu może zawierać max. 72 znaki.
Treść postu jest wymagana. Treść postu może zawierać min. 2 znaki.
Pole Autor jest wymagane. Pole Autor musi zawierać min. 2 znaki. Pole Autor musi zawierać max. 30 znaków. Pole Autor może zawierać tylko litery, cyfry oraz znaki _ i -.

Treści na Forum Bankier.pl publikowane są przez użytkowników portalu i nie są autoryzowane przez Redakcję przed publikacją... Bankier.pl nie ponosi odpowiedzialności za informacje publikowane na Forum, szczególnie fałszywe lub nierzetelne, które mogą wprowadzać w błąd w zakresie decyzji inwestycyjnych w myśl art. 39 ustawy z dnia 29 lipca 2005 r. o obrocie instrumentami finansowymi. Przypominamy, że Forum stanowi platformę wymiany opinii. Każda informacja wpływająca na decyzje inwestycyjne pozyskana przez Forum, powinna być w interesie inwestora, zweryfikowana w innym źródle.