~gossi

AR Napisał(a): ------------------------------------------------------- > Kol. Urzędnik wskazał świetny argument (że teżnikt go wcześniej nie > użył !) : > "Tego typu koszty (opłaty za lokal, prowadzenie rachunku bankowego, > fundusz pracy) występują także u przedsiębiorców, którzy > pobierają zasiłek chorobowy." > Urząd skarbowy może potraktować zaksięgowanie kosztów > w listopadzie jako uszczuplenie zaliczki (podwójnej) za listopad. Tego argumentu użyłam w toczącym się moim procesie, nie mam pewności, czy w I instancji, ale w II na pewno. > W tym wszystkim widać teraz dość jasno, iż nie każda OPERACJA GOSPODARCZA jest WYKONYWANIEM działalności gospodarczej. > Warto więc teraz zastanowić się jakie operacje gospodarcze > są wykonywaniem DG, jakie nie są i dlaczego. Myślę, > że również niektóre zdarzenia gospodarcze mogą być > WYKONYWANIEM DG (znów temat do rozwinięcia). W tym kierunku właśnie chciałam rozpracowywać temat zdarzeń i operacji gospodarczych. Miałam zająć się klasyfikacją kosztów. Poza tym pracuję nad tematem związanym z tym, że obowiązek ubezpieczenia jest związany z działalnością tylko poprzez pryzmat osoby ją wykonującej. Ubezpieczeniem objęty jest człowiek, a więc trzeba zająć się osobą przedsiębiorcy/prowadzącego. > Nie tak dawno czytałem gdzieś (oj ta skleroza)o > przypadku stwierdzenia przez ZUS (i chyba przez > sąd), że w okresie choroby i korzystania z zasiłku > chorobowego prowadzący DG podpisywał polecenia > przelewów dot. swojej DG (był on jedyną osobą > upoważnioną). Autor(ka): gossi (...) Wysłano: 12/11/2005 01:30 Podpisywanie dokumentów finansowych dotyczących prowadzonej działalności W wyroku z 17 stycznia 2002 r. sygn. akt II UKN 710/00 (OSNP z 2003/20/498) Sąd Najwyższy stanął na stanowisku, że podpisanie w trakcie zwolnienia lekarskiego dokumentów finansowych nie może być traktowane jako prowadzenie działalności gospodarczej powodujące utratę prawa do zasiłku chorobowego (art. 18 ust. 1 ustawy zasiłkowej z 1974 r.) Pozdrawiam i dziękuję za drążenie tego tematu oraz za pomoc dla Renaty - gossi

Dodaj odpowiedź

Temat postu jest wymagany. Temat postu może zawierać min. 2 znaki. Temat postu może zawierać max. 72 znaki.
Treść postu jest wymagana. Treść postu może zawierać min. 2 znaki.
Pole Autor jest wymagane. Pole Autor musi zawierać min. 2 znaki. Pole Autor musi zawierać max. 30 znaków. Pole Autor może zawierać tylko litery, cyfry oraz znaki _ i -.

Treści na Forum Bankier.pl publikowane są przez użytkowników portalu i nie są autoryzowane przez Redakcję przed publikacją... Bankier.pl nie ponosi odpowiedzialności za informacje publikowane na Forum, szczególnie fałszywe lub nierzetelne, które mogą wprowadzać w błąd w zakresie decyzji inwestycyjnych w myśl art. 39 ustawy z dnia 29 lipca 2005 r. o obrocie instrumentami finansowymi. Przypominamy, że Forum stanowi platformę wymiany opinii. Każda informacja wpływająca na decyzje inwestycyjne pozyskana przez Forum, powinna być w interesie inwestora, zweryfikowana w innym źródle.