~marsh

Ad. AR, nie zrozumiałeś mnie :) ad.3. Może tak napiszę. 1) zaprzestanie prowadzenia działalności gospodarczej, zgłoszone do ZUS odpowiednim kodem, podlega w świetle ustawy o DG zgłoszeniu do EDG ? Nie podlega. Zgłoszeniu podlega zaprzestanie wykonywania tejże. Tak czy nie? 2) w świetle przepisów dotyczących ZUS nie ma czegoś takiego jak zgłoszenie zaprzestania wykonywania działalności. Nie ma takiego kodu. Tak czy nie? 3) w świetle ustawy o DG z kolei, nie ma czegoś takiego jak prowadzenie działalności gospodarczej. Jest podejmowanie i wykonywanie. Tak czy nie? 4) Zatem żądanie przez ZUS wyrejestrowania lub zgłoszenia zaprzestania prowadzenia działalności w EDG nie istnieje w ustawie o DG. Tak czy nie? 5) a jeśli tak, to zgłoszenie w ZUS zaprzestania prowadzenia działalności gospodarczej może być zrealizowane tylko i wyłącznie wobec tej instytucji. Tak czy nie ? 6) zgłoszenie o takiej treści odnosi się do art.6 ustawy o SUS. Tak czy nie? I ostatnie. Jeżeli zatem w tym momencie nie obejmuje mnie art.6, to tym bardziej nie dotyczy mnie art.13. Stąd zgłoszenie w EDG nie ma racji bytu w przypadku zaprzestania prowadzenia działalności gospodarczej. I obojętne jest czy to na stałe, na chwilę czy na wieki.

Dodaj odpowiedź

Temat postu jest wymagany. Temat postu może zawierać min. 2 znaki. Temat postu może zawierać max. 72 znaki.
Treść postu jest wymagana. Treść postu może zawierać min. 2 znaki.
Pole Autor jest wymagane. Pole Autor musi zawierać min. 2 znaki. Pole Autor musi zawierać max. 30 znaków. Pole Autor może zawierać tylko litery, cyfry oraz znaki _ i -.

Treści na Forum Bankier.pl publikowane są przez użytkowników portalu i nie są autoryzowane przez Redakcję przed publikacją... Bankier.pl nie ponosi odpowiedzialności za informacje publikowane na Forum, szczególnie fałszywe lub nierzetelne, które mogą wprowadzać w błąd w zakresie decyzji inwestycyjnych w myśl art. 39 ustawy z dnia 29 lipca 2005 r. o obrocie instrumentami finansowymi. Przypominamy, że Forum stanowi platformę wymiany opinii. Każda informacja wpływająca na decyzje inwestycyjne pozyskana przez Forum, powinna być w interesie inwestora, zweryfikowana w innym źródle.