~marsh

A gdyby tak zgodzić się z tezą ZUS ? Zakładam, myślę że słusznie, że Ustawa o SUS to nie tylko zbiór praw i obowiązków ubezpieczonych ale także zbiór przepisów nakazujących ZUS postępowanie wobec ubezpieczonych. Na poczatku mamy definicję ( przychody, ubezpieczony itp, ) dalej mamy artykuły o równouprawnieniu :), zresztą łamane z każdym zapisanym dalej artykułem ustawy. Podchodząc do ustawy w ten sposób otrzymujemy zbiór obowiązków ZUS, związanych z tym, kogo ma objąć ubezpieczeniem. Art.3.1 wskazuje na takie właśnie spojżenie. Zatem ja zgadzam się, że ZUS ma obowiązek objąć mnie ubezpieczeniem. Czuję się nawet z takim nakazem konfortowo.( Art.6.1 pkt.5 ) Rejestrując działalność gospodarczą i zgłaszając ten fakt w ZUS, zostałem wciągnięty na listę objętych ubezpieczeniem czyli ZUS musi wobec mnie wywiązać się ze wszystkich zobowiązań, które nakłada na niego Ustawa o SUS i do tego momentu jest OK. Zastanawia mnie art.16 ustawy. Spróbujcie znaleźć tam określenie nakazujące prowadzącym działalność gospodarczą uiszczać składki co miesiąc. Twierdzę, że w świetle ustawy my nie mamy takiego obowiązku !!! Taki obowiązek mają inni ubezpieczeni ale wśród nich nie ma prowadzących działalność gospodarczą. Jest podane źródło finansowania i jej wysokość, natomiast brak co miesięcznego uiszczania składki. W połączeniu z pozostałymi wywodami jest to argument nie do obalenia. ( Moim zdaniem ). Zatem można być ubezpieczonym pomimo nie uiszczania co miesiąc składki. Art.16 pkt 4. Składki na ubezpieczenia emerytalne, rentowe, chorobowe i wypadkowe: 1) osób prowadzących pozarolniczą działalność, 5a. Składki na ubezpieczenia emerytalne i rentowe, chorobowe i wypadkowe osób współpracujących finan8 Wydawnictwo Ubezpieczeń suje w całości z własnych środków osoba prowadząca pozarolniczą działalność. Art. 17. 1. Składki na ubezpieczenia emerytalne, rentowe, wypadkowe oraz chorobowe za ubezpieczonych,o których mowa w art. 16 ust. 1-3, 5, 6 i 9–13, obliczają, rozliczają i przekazują co miesiąc do Zakładu w całości płatnicy składek. A my znajdujemy się w ustępie 4 !!!!! 2. Płatnicy składek, o których mowa w ust. 1, obliczają części składek na ubezpieczenia emerytalne i rentowe oraz chorobowe finansowane przez ubezpieczonych i po potrąceniu ich ze środków ubezpieczonych przekazują do Zakładu. 2a. Składki na ubezpieczenia emerytalne i rentowe ubezpieczonych, o których mowa w art. 16 ust. 8: 1) obliczają płatnicy składek, 2) opłaca Zakład. 3. Składki na ubezpieczenia emerytalne, rentowe, chorobowe i wypadkowe ubezpieczeni nie wymienieni w ust. 1 sami obliczają i przekazują co miesiąc do Zakładu. A NAS tam nie ma!! I to by było na tyle.

Dodaj odpowiedź

Temat postu jest wymagany. Temat postu może zawierać min. 2 znaki. Temat postu może zawierać max. 72 znaki.
Treść postu jest wymagana. Treść postu może zawierać min. 2 znaki.
Pole Autor jest wymagane. Pole Autor musi zawierać min. 2 znaki. Pole Autor musi zawierać max. 30 znaków. Pole Autor może zawierać tylko litery, cyfry oraz znaki _ i -.

Treści na Forum Bankier.pl publikowane są przez użytkowników portalu i nie są autoryzowane przez Redakcję przed publikacją... Bankier.pl nie ponosi odpowiedzialności za informacje publikowane na Forum, szczególnie fałszywe lub nierzetelne, które mogą wprowadzać w błąd w zakresie decyzji inwestycyjnych w myśl art. 39 ustawy z dnia 29 lipca 2005 r. o obrocie instrumentami finansowymi. Przypominamy, że Forum stanowi platformę wymiany opinii. Każda informacja wpływająca na decyzje inwestycyjne pozyskana przez Forum, powinna być w interesie inwestora, zweryfikowana w innym źródle.