Treści na Forum Bankier.pl publikowane są przez użytkowników portalu i nie są autoryzowane przez Redakcję przed publikacją... Bankier.pl nie ponosi odpowiedzialności za informacje publikowane na Forum, szczególnie fałszywe lub nierzetelne, które mogą wprowadzać w błąd w zakresie decyzji inwestycyjnych w myśl art. 39 ustawy z dnia 29 lipca 2005 r. o obrocie instrumentami finansowymi. Przypominamy, że Forum stanowi platformę wymiany opinii. Każda informacja wpływająca na decyzje inwestycyjne pozyskana przez Forum, powinna być w interesie inwestora, zweryfikowana w innym źródle.
Wydaje mi się, że kręcimy się wokół sedna sprawy. 1. Ustawa o US zawiera określenie: prowadzącego działalność oraz od kiedy do kiedy podlega ona obowiązkowym ubezpieczeniom ( wykonywanie tej działalności ). 2. Z kolei ustawa o działalności gospodarczej podaje, że wykonywana jest w sposób ciągły. Ale przecież ta ustawa nie podaje: a) że wpis do ewidencji to rozpoczęcie wykonywania działalności b) że skreślenie to zaprzestanie wykonywania działalności c) od kiedy do kiedy ta ciągłość ma miejsce Jeżeli zatem dopełnię wszelkich formalności np. w ZUS i zgłoszę zaprzestanie WYKONYWANIA działalności to jestem w zgodzie z obydwiema ustawami bo: a) prowadzącym działalność jestem nadal b) działalności nie wykonuję bo zaprzestałem jej wykonywania c) od przeprowadzenia odpowiednich zgłoszeń, czy to zgłoszeniowych czy wyrejestrowywujących, działalność wykonywałem w sposób ciągły. Czy jest gdzieś napisane, że stan ciągłości rozpoczyna się dokonaniem wpisu lub jego wykreśleniem?