Treści na Forum Bankier.pl publikowane są przez użytkowników portalu i nie są autoryzowane przez Redakcję przed publikacją... Bankier.pl nie ponosi odpowiedzialności za informacje publikowane na Forum, szczególnie fałszywe lub nierzetelne, które mogą wprowadzać w błąd w zakresie decyzji inwestycyjnych w myśl art. 39 ustawy z dnia 29 lipca 2005 r. o obrocie instrumentami finansowymi. Przypominamy, że Forum stanowi platformę wymiany opinii. Każda informacja wpływająca na decyzje inwestycyjne pozyskana przez Forum, powinna być w interesie inwestora, zweryfikowana w innym źródle.
Serdeczne dzięki za podpowiedzi i objaśnienia. Każdy przeciętny człowiek zaczynający polkę z zus-em po lekturze fragmantów forum czuje się jakby spadł z wysokiego drzewa. Musi minąć troche czasu az wszystko zaczyna sie układac w głowie - system prawny, praktyka, ustawy, zależności, procedury itd, wszystko to w stresie i z wizją bankructwa komornika głodu choroby zimna i płaczu potomstwa (niepotrzebne skreślić)... Poprzednie pytania były chyba zbyt ogólne i stąd takież odpowiedzi. Konkretny problem: wpis do ksiażki r.i.d. kosztu dotyczącego okresu składkowego (określenie to stosuję dla uproszczenia - jest ono oczywiście nieprecyzyjne ) dokonanego w okresie bezskładkowym. ZUS twierdzi, że każdy koszt zaksięgowany w ksiażce d.i r. w okresie bezskładkowym świadczy o gotowości do wykonywania d.g. Koszt jest pojęciem z ustawy skarbowej - podatkowej, wszystkie procedury terminy sposoby wzory itd wynikają z tejże ustawy, a nie z ustawy sus. Pierwszy przykład : koszt stały jest kwotą wynikająca z dokumentacji wewnetrznej dokumentujacej poszczególne składniki tegoż, a więc np. wyliczenie odpowiedniej cześci czynszu z uwzgleędnieniem dat odpowiadających okresowi składkowemu. Czynsz został opłacony 2 tygodnie po zakończeniu okresu składkowego. Zgodnie z interpretacją zus , koszt ten nie może byc wpisany dwa tygodnie po ustaniu okresu składkowego, poniewaz świadczy to o gotowości itd. Jako płatnik podatku postępuję zgodnie z ustawą podatkowa, nie wolno mi księgowac czegoś dwa tygodnie wcześniej, niz data faktycznego opłacenia czynszu znajdująca sie na pokwitowaniu. Drugi przykład: deklarację miesięczną raport zus składam 10 nastepnego miesiaca (już w okresie bezskładkowym). Możliwe przykładowe koszty: tusz do drukarki, papier do wydruku, energia elektryczna do pracy drukarki i oświetlenia mojej izdebki, duża elegancka biała koperta, kolorowe znaczki na list polecony, ewentualnie transport mojego ciała wraz z raportem-deklaracją np. taksówka autobus samochód (dostarczenia do siedziby zus w celu uzyskania pokwitowania bądż wizyta w lokalu poczty polskiej s.a.), wizyta w banku z zapewnieniem transportu do owegoż w celu dokonania trzech przelewów a 3,50 pln/operacja - czyż nie są to czynności z przełozeniem na koszty wynikające z działalności w okresie składkowym a dokonane w okresie bezskładkowym naliczane zgodnie z ustawa podatkową ? Czyż te ksiegowane koszty dowodzą prowadzenia lub "gotowości d.g? ZUS tak chce! Można używać róznej argumentacji prawnej, ale przeczy to mojemu chłopskiemu rozumowi i wszystkim wrażeniom odbieranym przez moje zmysły. Interpetacja zus jest absurdalna, ale jak to prawnie dowieżć? pozdrawiam AR i wszystkich forumowiczów Tom